Mattilsynet påviser systematisk dyremishandling i kyllingnæringa

Publisert 07.02.2012

Mattilsynets nasjonale tilsynsprosjekt i kyllingnæringa har påvist at dyrevelferden er for dårlig. Som eneste dyrevernorganisasjon var Dyrevernalliansen invitert til møte hos Mattilsynet for å få presentert funnene.

fjørfe kylling hone

Mattilsynets nasjonale tilsynsprosjekt i kyllingnæringa har påvist at dyrevelferden er for dårlig. Som eneste dyrevernorganisasjon var Dyrevernalliansen invitert til møte hos Mattilsynet for å få presentert funnene.

Hele 25 % av alle kyllinggårdene, rugerier, alle landets kyllingslakterier og transport mellom gårder og til slakteri ble kontrollert. Mattilsynet anser andelen som såpass stor at konklusjonene i tilsynsrapporten gjelder næringa som helhet.

Dette avdekket Mattilsynet hos kyllingnæringa

  • Kyllinger lever veldig tett i norsk landbruk.Mange gårder hadde høyere
    tetthet enn det som er tillatt.
    To tredjedeler av kyllinggårdene fikk påvist alvorlige avvik. Typiske problemer var manglende tilsyn og stell med kyllingene.
  • 17 % av gårdene hadde mer enn 23 kyllinger per kvadratmeter, som er det forskriften maksimum tillater.
  • 35 % av gårdene hadde for bløtt eller etsende strø. En del kyllinger hadde etseskader på føttene.

Det ble avdekket brudd på 4 av 5 slakterier, hvor flere av avvikene var avgjørende for å unngå dyrelidelser. Et slakteri hang for eksempel rutinemessig opp kyllinger med beinbrudd etter beina på slaktelinja.

Når det gjaldt transport, var mange av konteinerne slik at dyra lett kunne skade seg. Det ble avdekket manglende kontroll av dyras transportdyktighet før transport.

Dyrevernalliansen krever bedre kompetanse og strengere regelverk

Kyllinger henges opp etter beina før slakt i norsk landbruk.Et slakteri hang opp kyllinger med
beinbrudd på slaktelinja.
Mattilsynets funn viser at manglende kompetanse og profesjonalitet er et gjennomgående problem i hele kyllingnæringa.

Fagansvarlig hos Dyrevernalliansen, Marianne Kulø, mener at det er mulig å få bedre dyrevelferd for kyllingene, men det krever at bøndene skjerper seg.

– Uten bedre kompetanse og strengere regelverk er det umulig å få til bedre kyllingvelferd, sier Dyrevernalliansens fagrådgiver Marianne Kulø.

Ikke kjøp industrikylling!

Som forbruker bør du tenke deg om før du kjøper kylling. Kjøper du industrikylling får du dyremishandling med på kjøpet. Ønsker du å kjøpe kylling anbefaler vi å velge Liveche kylling, Holte kylling og Norgården økologisk kylling. Disse kommer fra gårder med bedre dyrevelferd.

  Vis kilder Skjul kilder

Mattilsynet, Nasjonalt tilsynsprosjekt 2011 – Dyrevelferd i slaktekyllingproduksjonene, Sluttrapport, 3. februar 2012.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!