Kyllinger kan få enda dårligere plass

Publisert 02.09.2012

Trangere plass for norske kyllinger, foreslår Mattilsynet. Dyrevernalliansen mener at Mattilsynet svikter dyrene, og har mistet all troverdighet i saken. Dette beviser behovet for et dyrepoliti, som i motsetning til Mattilsynet kan være uavhengig av Landbruks- og matdepartementet.

Kylling i norsk landbruk får ikke individuell oppfølging
Foto: iStock

Trangere plass for norske kyllinger, foreslår Mattilsynet. Dyrevernalliansen mener at Mattilsynet svikter dyrene, og har mistet all troverdighet i saken. Dette beviser behovet for et dyrepoliti, som i motsetning til Mattilsynet kan være uavhengig av Landbruks- og matdepartementet.

Mattilsynet foreslår nye regler som gir kyllingene dårligere plass enn i dag. Dette kommer frem av et utkast til forskrift som er sendt på høring.

Bransjestandarder innskrenker plassen for kyllingene

Mattilsynet er i ferd med å godkjenne bransjeretningslinjer som tillater bøndene å holde 20 kyllinger per kvadratmeter. Da får kyllingene trangere plass enn de har i dag, med 19 stykker på samme areal.

– Bransjestandarden handler ikke om strengere regelverk, men er i praksis kun en kontroll med at minstekravene i forskriften blir overholdt, påpeker fagansvarlig Marianne Kulø i Dyrevernalliansen.

I høringen fremstiller Mattilsynet som om de går inn for Dyrevernalliansens forslag om maksimalt 14 kyllinger per kvadratmeter. Dette kravet foreslås å gjelde for bønder som ikke oppfyller bransjestandarden, men det blir ikke mange.

Fjørfelaget mener selv at de som ikke følger bransjestandardene, heller ikke vil være konkurransedyktige.

– Mattilsynet mister all troverdighet i denne saken, ved både å svikte kyllingene og å prøve å skjule det, sier informasjonsansvarlig Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

– Legger skylda på forbrukerne

Broilere i norsk kyllingoppdrettNå kan kyllingene få det enda trangere.

I møte med Dyrevernalliansen hevdet Landbruks- og matdepartementet tidligere i år at det var forbrukernes skyld at forholdene ikke kunne bedres for kyllingene. I følge departementet er du og jeg ikke villige til å betale for dyrevelferd.

Dyrevernalliansen er ikke enig i at det er forbrukernes skyld at kyllingene har trang plass.– Hvis det virkelig er forbrukerne som er skyld i at politisk ledelse i Landbruksdepartementet ikke vil hjelpe kyllingene, fremstår det som spesielt merkelig at Mattilsynet samtidig skjuler for forbrukerne hvor ille kyllingene egentlig får det, sier Kleveland.

– Landbruksmyndighetene svikter dyrene. Dette understreker at ansvaret for dyrevern bør tas ut av Mattilsynet og Landbruksdepartementet, og overføres til næringsnøytrale etater, sier Kleveland.

  Vis kilder Skjul kilder
  • Bakken, J. D., Mattilsynet vil endre tetthetskrav for kylling, Nationen 28. august 2012.
  • Mattilsynet, Høring: Endrede krav til hold av kylling, 28. august 2012.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!