Kyllingen Ross 308 vokser for fort

Publisert 27.02.2014

Kyllingene i norsk matproduksjon er avlet til abnorm vekst. Rasen Ross 308 vokser så fort for at du som er forbruker skal få mye og billig kjøtt.

I norsk kyllingproduksjon brukes kyllingrasen Ross 308.

Kyllingrasen Ross 308 brukes på de fleste norske kyllinggårder, også i nisjeproduksjon som Holte og Stange.

Foto: Dyrevernalliansen

Kyllingene i norsk matproduksjon er avlet til abnorm vekst. Rasen Ross 308 vokser så fort for at du som er forbruker skal få mye og billig kjøtt.

Kyllingene du kjøper i butikken, er nesten alle av rasen Ross 308. Denne kyllingrasen er avlet til å ha abnormt rask vekst – så rask at de små kyllingene får både beinproblemer og hjerteproblemer som konsekvens.

For at kylling skal bli billig for deg som er forbruker, avles de små dyrene opp i løpet av en kort måned. Omtrent 30 dager gamle blir de transportert til slakteriet, og gasset i hjel.

På dette tidspunktet er de fortsatt ikke utvokst. Likevel har mange av dem store vansker med å bevege seg normalt. Beina svikter under vekten, og fuglene er unormalt passive. 

Kyllingrasen Rowan 308 bør brukes fremfor Ross 308

– Rasen Rowan 308 (tidligere kalt Ross Rowan) vokser litt saktere, men er likevel i bruk i kommersiell produksjon. Dyrevernalliansen mener at Rowan 308 bør benyttes fremfor sin syke fetter, Ross 308, sier sivilagronom Marianne Kulø.

Dyrevernalliansen arbeider for at norske bønder skal slutte å bruke Ross 308.

Marianne deltar i TV2s program Matagentene, der hun informerer om dyrevelferd.

– Norsk dyrevelferdslov forbyr avl som reduserer dyrs evne til naturlig adferd. At det likevel er lovlig å importere avlsdyr som brukes til å klekke ut disse kyllingene, er et hull i loven, sier jurist Live Kleveland i Dyrevernalliansen. 

Råd til deg som er forbruker:

- Spis mindre kjøtt. Dropp kylling fra menyen! Få vegetariske middagstips på SMS: Send GH KJØTTFRI til 1933 (en oppskrift kommer hver mandag fra Grønn Hverdag, 3 kroner per gang).

- Vil du spise kylling likevel? Her er en oversikt som forklarer forskjellene mellom kyllingmerkene som reklamerer med bedre dyrevelferd: Änglamark, Hovelsrud, Holte økologisk, Lerstang, Stange økologisk, Hubbard fra Solvinge.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!