Kraftig velferdsløft for norske kyllinger

Publisert 05.02.2018

Dyrevernalliansen har inngått et historisk samarbeid med Rema 1000 om skifte til en ny og friskere kyllingtype. Rasen Hubbard JA 787 representerer et veiskille for dyrevelferden i norsk kyllingproduksjon.

Hubbard voksen

Hubbard er en sterk og sunn kyllingrase som har mye bedre forutsetning for et godt liv enn rasen som hittil har vært vanlig i konvensjonell kyllingproduksjon. 

Foto: Iselin Linstad Hauge

Dyrevernalliansen har inngått et historisk samarbeid med Rema 1000 om skifte til en ny og friskere kyllingtype. Rasen Hubbard JA 787 representerer et veiskille for dyrevelferden i norsk kyllingproduksjon.

Dyrevernalliansen har samarbeidet med Rema 1000 i over to år om å bedre dyrevelferden i deres kyllingproduksjon. I dag lanserer Rema 1000 en ny type kylling som heter Hubbard. Kyllingen har det bedre; den vokser langsommere og har en sunnere kroppsbygning.

Norsk Kylling, som produserer kyllingen for Rema 1000, er den første store konvensjonelle aktøren i Norge som går over til en sunnere og mer langsomtvoksende kyllingtype.

Kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, mener dette vil ha stor innvirkning på kyllingenes velferd.

– Dette er historisk, og en revolusjon i landbruks-Norge og for forbrukeren! Å bytte til Hubbard er et viktig virkemiddel for å bedre dyrevelferden i norsk kyllingproduksjon, sier hun.

Nytt i kyllingbransjen

Hovedproblemet i vanlig, industriell kyllingproduksjon er den intensive rasen som brukes. Rasen, som heter Ross 308, sliter med store avlsrelaterte dyrevelferdsproblemer. Denne kyllingtypen er avlet til å ha abnormt rask vekst – så rask at de små kyllingene får både beinproblemer og hjerteproblemer som konsekvens.

Den nye kyllingtypen Hubbard JA 787 skal erstatte Ross 308 i Norsk Kyllings produksjon. Så langt foregår rundt 30 prosent av produksjonen med Hubbard. I løpet av 2018 er målsettingen at all kylling som Norsk Kylling produserer, skal være Hubbard.

– Rema 1000 skal selge varer til laveste pris av høy kvalitet, produsert og solgt på en ansvarlig måte. God dyrevelferd er noe våre kunder er opptatt av og Hubbard fra Solvinge skal være hverdagskyllingen. Sånn sett endrer vi nå 30 prosent av markedet for hvitt kjøtt i en mer dyrevennlig retning, sier Ole Robert Reitan, administrerende direktør i Rema 1000 og styreleder i Norsk Kylling.

Nytter å samarbeide med næringslivet

Dyrevernalliansen har lenge arbeidet for at kyllingnæringen i Norge skal ta i bruk en sunnere rase. Men den politiske velviljen har latt vente på seg, og i mellomtiden har millioner av kyllinger lidd.

Live Kleveland forteller at et skifte til en bedre rase har vært avgjørende for Dyrevernalliansens samarbeid med Rema 1000 og Norsk Kylling.

– For å kunne gjøre reelle velferdsløft for kyllling, må den intensive rasen byttes ut. Samarbeidet med Rema 1000 har ført til at millioner av dyr nå kommer til å få et mye bedre liv, sier hun.

Samarbeidet har til nå ført til at det har blitt innført mange tiltak som forbedrer livet til kyllingene, blant annet:

 • Overgang til sunnere kyllingtype som gir bedre dyrevelferd
 • Innfasing av aktiviteter for kyllingene, slik at de kan oppfylle naturlige atferdsbehov
 • Mer skånsom håndtering av kyllingene
 • Bedre bedøvelsesmetode på slakteri
 • Kompetanseheving og økt bevissthet om dyrs egenverdi

Dyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest, i intensivt landbruk, pelsindustrien og dyreforsøk. Vi oppfordrer først og fremst til å velge vegetariske alternativer.

Hubbard har det bedre fordi den: 

 • Vokser saktere
 • Har sterkere bein
 • Større vinger
 • Mindre bryst, og derfor bedre vektfordeling og balanse
 • Beveger seg mer, fordi kroppen er velproporsjonert og ikke har smerter
 • Mindre appetitt, fordi den vokser saktere
 • Bedre hjerte, fordi metabolismen er lavere
 • Lavere dødelighet

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!