Ikke kjøp industrikylling!

Publisert 08.02.2012

Det er nylig påvist massive dyrevelferdsproblemer i hele den norske kyllingindustrien. Alle som er glade i dyr bør unngå industrikylling.

kyllinger i norsk landbruk blir klekket ut i rugemaskiner

Det er nylig påvist massive dyrevelferdsproblemer i hele den norske kyllingindustrien. Alle som er glade i dyr bør unngå industrikylling.

Kjøper du industrikylling får du dyremishandling med på kjøpet. Mattilsynets nasjonale tilsynsprosjekt i kyllingindustrien har påvist elendig dyrevelferd jevnt over.

Dette avdekket Mattilsynet hos kyllingnæringa

altKylling som henges levende opp etter beina før slakting.- 17 % av gårdene hadde mer enn 23 kyllinger per kvadratmeter, som er det forskriften maksimum tillater.- To tredjedeler av kyllinggårdene fikk påvist alvorlige avvik. Typiske problemer var manglende tilsyn og stell med kyllingene.

- 35 % av gårdene hadde for bløtt eller etsende strø. En del kyllinger hadde etseskader på føttene.

Når det gjaldt transport, var mange av konteinerne slik at dyra lett kunne skade seg. Det ble avdekket manglende kontroll av dyras transportdyktighet før transport.[1]Det ble avdekket brudd på 4 av 5 slakterier, hvor flere av avvikene var avgjørende for å unngå dyrelidelser. Et slakteri hang for eksempel rutinemessig opp kyllinger med beinbrudd etter beina på slaktelinja.

Ikke betal for mishandlet kylling!

Forbrukervalgene dine får direkte konsekvenser. Det er opp til deg å bestemme hvordan kyllingene skal ha det. Ikke kjøp industrikylling med mindre du vil betale for mishandling av dyr.

Velg vegetariske alternativer til kylling. Quorn smaker som kylling. Det har lavt fettinnhold og mye protein, og er laget av sopp. Quorn finner du i frysedisken i større dagligvare- og helsekostbutikker.

Ønsker du å kjøpe kylling anbefaler vi å velge kylling fra gårder med bedre dyrevelferd. Last ned en oversikt her.

  Vis kilder Skjul kilder

Mattilsynet, Nasjonalt tilsynsprosjekt 2011 – Dyrevelferd i slaktekyllingproduksjonene, Sluttrapport, 3. februar 2012.

Se vår oversikt over hvilke merker som gir best velferd for kyllingen.

Last ned vår oversikt her.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!