Friske kalkuner tillates – endelig

Publisert 21.01.2016

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) vil endre reglene og tillate import av sunne kalkuner, etter at Dyrevernalliansen tok kontakt på vegne av kalkungården Homlagarden. 

Kalkuner fra Homlagarden

Kalkuner fra Økodrift Homlagarden
Foto: Økodrift Homlagarden

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) vil endre reglene og tillate import av sunne kalkuner, etter at Dyrevernalliansen tok kontakt på vegne av kalkungården Homlagarden. 

Gården Økodrift Homlagarden er ikke som andre. Gården i Hardanger produserer kalkuner. 

Her går kalkunene fritt omkring i en stor frukthage. Om kvelden går de selv inn og for å sove. De slaktes på gården, og spares dermed for dyretransport. Homlagarden kunne vært det reneste paradis for kalkuner. 

Det er bare ett problem:

For å bli godkjent som økologisk må kalkunene leve ekstra lenge. Kalkunrasen som ruges frem i Norge tåler ikke det.

Vanlige kalkuner har ekstrem vekst

Industriell avl har gitt kalkunene ekstrem vekst, og dermed alvorlige helseproblemer. I løpet av bare hundre dager vokser kalkunene til å veie over ni kilo. De får problemer med å gå, og smerter i beina. Dette er den "vanlige" typen kalkun, som du får kjøpt i norske butikker. 

Les også: Fakta om kylling og kalkunoppdrett

Har man vondt i hele kroppen og vondt for å gå, hjelper det lite å ha en stor frukthage å boltre seg i. 

Import av friske og sunne kalkuner

Økodrift Homlagarden har derfor søkt Landbruksdirektoratet om å få importere befruktede rugeegg av en kalkunrase som vokser saktere, og dermed har betydelig bedre dyrevelferd.

Svaret har så langt vært nei. Landbruks- og matdepartementet har i vedtak nektet Økodrift Homlagarden å importere rugeegg fra sunn kalkun. Årsaken er at departementet mener den sunnere rasen vil bli en konkurranse for vanlig industrikalkun.

– Dette er å svinebinde forbrukerne, sier jurist og informasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen. 

Økodrift Homlagarden og Dyrevernalliansen 

Daglig leder Bjørn Brynjolf Pedersen og markedsansvarlig Els Geelen i Økodrift Homlagarden sammen med landbruks- og matminister Jon Georg Dale.Etter å ha kjempet mot byråkratiet i ti år, tok Økodrift Homlagarden høsten 2015 kontakt med Dyrevernalliansen.

Vi sendte kort tid etterpå et brev til Landbruks- og matdepartementet der vi ba om en regelendring. Svaret kom 21. januar 2016: Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) vil sende importforskriften på høring, og foreslår å endre reglene. 

– Dyrevernalliansen arbeider for et mer dyreetisk næringsliv. Skal vi oppfordre bønder til å satse på dyrevelferd, må første punkt være at lovverket tillater det, sier jurist Live Kleveland i Dyrevernalliansen. 

Nå håper Dyrevernalliansen at bonde Bjørn Brynjolf Pedersen i Økodrift Homlagarden snart kan importere sine første kalkunegg med små og sunne, friske kalkuner!

  Vis kilder Skjul kilder

Dyrevernalliansen, Kalkun med bedre dyrevelferd – åpning for konkurranse i markedet, Brev til Landbruks- og matdepartementet, 13. oktober 2015.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!