Fakta om kylling og kalkun

Publisert 01.07.2019

Kyllingoppdrett og kalkunoppdrett har mange likhetstrekk. Både kylling og kalkun er avlet til ekstrem vekst. De lever tusenvis sammen i en stor hall, med lite eller ingenting å sysselsette seg med. 

kylling i kyllingoppdrett
Foto: Iselin Linstad Hauge

Kyllingoppdrett og kalkunoppdrett har mange likhetstrekk. Både kylling og kalkun er avlet til ekstrem vekst. De lever tusenvis sammen i en stor hall, med lite eller ingenting å sysselsette seg med. 

 

Oppdrett av kylling

Klikk her for å laste ned faktaark som PDF

I naturen blir små kyllinger lært opp av moren sin. Hønas mange forskjellige lyder og kyllingens svar, gjør at de kjenner hverandre når kyllingen klekkes. Kyllingen følger moren i åtte til ti uker etter klekking. Den lærer blant annet hvor den finner mat, hvor reviret går og om sosiale forhold.

Kyllingoppdrett foregår ved at befruktede egg klekkes ut i rugemaskiner. De nyklekte kyllingene transporteres til oppdretteren første levedag. Hos oppdretteren lever mange tusen kyllinger sammen i en stor hall, med en tetthet på opptil 18 kyllinger per kvadratmeter. Avføringen fra tusenvis av kyllinger gir mange fugler sviskader på føtter og bryst. Fire uke gamle sendes kyllingene til slakteren. 

Kyllingene er avlet for å vokse ekstremt raskt, noe som gjør at det etterhvert blir trangt i hallen. Veksten fører til hjerte- og beinlidelser. I tillegg er kyllingene avlet for unormalt stor brystfilét, som gjør at fuglene tipper fremover og får problemer med balansen. Dyrevelferdsloven forbyr avl av denne typen kylling, men på grunn av næringsinteresser blir de tillatt importert inn av norske bønder.

Den kunstige tilværelsen fører til at kyllingene ligger mesteparten av tiden etterhvert som de blir tyngre. Avføring fra tusenvis av kyllinger kan gi sviskader på både brystet og føttene. Fire uker gamle sendes kyllingene til slakteriet.

Det finnes produsenter som dretter opp kyllinger med bedre dyrevelferd. 

Se hvilke merker som gir kyllingen bedre dyrevelferd
 

Oppdrett av kalkun

Ville kalkuner bygger lune og skjulte rugeplasser, enten på bakken eller i tretopper. Moren lokker rovdyr vekk fra reiret, og passer på ungene sine til de er rundt fire måneder gamle.

altKlikk her for å laste ned faktaark som PDFKalkunoppdrett foregår på lignende måte som kyllingoppdrett, med mange tusen kalkuner sammen i en stor hall. Det er 4-5 kalkuner per kvadratmeter.

Kalkunene er avlet for å vokse ekstremt fort, noe som gir høy risiko for beinlidelser og andre helseproblemer. For eksempel kan kalkunene få problemer med å stå oppreist og bevege seg normalt. Den unormale størrelsen har gjort hannene så store at de ikke lenger kan gjennomføre naturlig parring.

Maten serveres uten at kalkunene trenger å lete, og de har ingen form for sysselsetting. Dermed blir de frustrerte og de får adferdsproblemer. Panikkreaksjoner og skadelig hakking regnes som de vanligste adferdsproblemene.  

Til tross for at kalkunene har behov for dagslys (UV-lys) for å orientere seg og gjenkjenne hverandre, har ikke hallen vinduer. Elektrisk halvdempet belysning gjør kalkunene passive, og brukes for å hindre hakking og hysteri.

Avføringen fra flere tusen dyr kan føre til sviskader under føttene eller brystet. Høye konsentrasjoner av ammoniakk gjør at luftveislidelser er vanlig. Sammen med den høye dyretettheten gir dette et høyt smittepress. Fôret tilsettes derfor rutinemessig medisinen koksidiotika (en form for antibiotika) for å unngå sykdom.

Kalkuner på økologiske gårder har bedre plass og får være ute så lenge været tillater det. På den økologiske kalkungården Homlagarden anvendes sunnere rase. Kalkunene fra Homlagarden har derfor bedre helse, og får i tillegg bedre plass og mulighet til å være ute. 

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!