Fakta om kylling og kalkun

Publisert 01.03.2019

Kyllingoppdrett og kalkunoppdrett har mange likhetstrekk. Både kylling og kalkun blir avlet til å vokse så fort at de blir forkrøplet. De lever tusenvis sammen i en stor hall, med lite eller ingenting å sysselsette seg med. 

kylling i kyllingoppdrett
Foto: Iselin Linstad Hauge

Kyllingoppdrett og kalkunoppdrett har mange likhetstrekk. Både kylling og kalkun blir avlet til å vokse så fort at de blir forkrøplet. De lever tusenvis sammen i en stor hall, med lite eller ingenting å sysselsette seg med. 

Med samme veksthastighet som en moderne industrikylling, såkalt broiler, ville en nyfødt menneskebaby vokst til en kjempe på over 100 kilo på under én måned.

I naturen lærer kyllinger mye av hønemor, og kommunikasjonen dem imellom starter allerede inni egget. Hønas mange forskjellige lyder og kyllingens svar, gjør at de kjenner hverandre når kyllingen klekkes. Kyllingen følger moren i åtte til ti uker etter klekking. Den lærer blant annet hvor den finner mat, hvor reviret går og om sosiale forhold.

Forholdene i kyllingoppdrett

Klikk her for å laste ned faktaark som PDFI moderne kyllingproduksjon blir befruktede egg klekket ut i rugemaskiner. De transporteres til oppdretter når de er daggamle. Hos oppdretteren lever mange tusen kyllinger sammen i en stor hall, med en tetthet på opptil 20 kyllinger per kvadratmeter.

Kyllingene er avlet for å vokse ekstremt raskt, noe som gjør at det etterhvert blir trangt i hallen. Veksten fører til hjerte- og beinlidelser. Dyrevelferdsloven forbyr avl av denne typen kylling, men på grunn av næringsinteresser blir de tillatt importert inn av norske bønder.

Den kunstige tilværelsen fører til at kyllingen ligger mesteparten av tiden. Avføring fra tusenvis av kyllinger gir sviskader på både brystet og føttene. Fire uker gamle sendes de til slakteren.

Bedre alternativer

Det finnes produsenter som har mindre dyretetthet, bruker kyllingraser som er mindre intensivt avlet, gir kyllingene tilgang på dagslys, gir bedre fôr som gjør at de vokser saktere, tilgang til uteareal og eget gårdsslakteri.

Se hvilke merker som har bedre dyrevelferd
 

Fakta om kalkuner

Kalkuner holdes innesperret i dunkel belysning hele livet. De lever tusenvis sammen i en svær hall, uten skjulesteder eller mulighet til å hvile i høyden. Kalkunene er avlet frem til å bli så tunge og store at naturlig parring er umulig.

Selv om villkalkun og tamkalkun ser forskjellige ut, har de mange fellestrekk i levemåte. Villkalkuner holder til i både i slettelandskap og skog. Der lever de sammen i familiegrupper. Opptil halve dagen brukes til å lete etter føde. De er kresne, og spiser bær, frø, mark og insekter.

Villkalkuner bygger lune og skjulte rugeplasser blant vegetasjon på bakken og vagler seg i tretopper. Før kalkunkyllingene kan fly bruker høna ulike metoder for å lokke rovdyr vekk fra reiret. Høna passer på ungene sine til de er 4-5 måneder gamle.

Kalkunoppdrett

altKlikk her for å laste ned faktaark som PDFModerne kalkuner er avlet for å vokse ekstremt fort, noe som gir høy risiko for beinlidelser og andre helseproblemer. Kalkunene kan få problemer med å stå oppreist og bevege seg normalt. Den unormale størrelsen har gjort hannene så store at de ikke lenger kan gjennomføre naturlig parring.

I industrielt kalkunoppdrett lever mange tusen kalkuner sammen i en stor hall. Frem til kalkunene veier syv kilo, er det lovlig med fem fugler per kvadratmeter. Etter dette skal det maksimalt være omtrent tre kalkuner per kvadratmeter.

Maten serveres uten at de trenger å lete, og de har sjelden noe form for sysselsetting. Dermed blir de frustrerte og får de adferdsproblemer. Skadelig fjørhakking er en vanlig utfordring i norske kalkunhus.

Lever i halvmørke

Til tross for at kalkunene har behov for dagslys (UV-lys) for å orientere seg og gjenkjenne hverandre, har ikke hallen vinduer. Elektrisk halvdempet belysning gjør kalkunene passive, og brukes for å hindre hakking og hysteri.

Avføringen fra flere tusen dyr kan føre til sviskader under føttene eller brystet. Høye konsentrasjoner av ammoniakk gjør at luftveislidelser er vanlig. Sammen med den høye dyretettheten gir dette et høyt smittepress. Fôret tilsettes derfor rutinemessig medisinen koksidiotika (en form for antibiotika) for å unngå sykdom.

Økologisk kalkunoppdrett

Kalkuner på økologiske gårder har bedre plass og får være ute så lenge været tillater det. På den økologiske kalkungården Homlagarden anvendes en sunnere, mer langsomtvoksende rase. Den har bedre helse og evner å være i mer aktivitet.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!