Kylling, kalkun og høner trenger bedre vern

Publisert 05.06.2013

Nye forskrifter bør innføre omfattende tiltak. Høner, kyllinger og kalkuner trenger bedre vern, er Dyrevernalliansens innspill til Mattilsynet.

kyllinger i norsk landbruk blir klekket ut i rugemaskiner

Nye forskrifter bør innføre omfattende tiltak. Høner, kyllinger og kalkuner trenger bedre vern, er Dyrevernalliansens innspill til Mattilsynet.

I forbindelse med oppdatering av forskriftene om hold av høner, kylling og kalkun har Dyrevernalliansen blitt invitert av Mattilsynet til å gi innspill. Dyrevernalliansen krever omfattende endringer, og vesentlig bedre dyrevelferd.

Forbedringer for kylling og kalkun

Kyllinger og kalkuner lever tusenvis i store ensformige haller. De små fuglebabyene klekkes ut uten noen gang å treffe hønemor. Ingen beskyttende vinger bres over de små, og ingen lærer dem å finne mat og vann.

– Nyklekkede kyllinger har behov for å holde seg varme. I naturen søker de jevnlig mørket og varmen under vingen til mor, sier fagansvarlig Marianne Kulø i Dyrevernalliansen.

Forbedringer for høner

Høner har ofte dårlig skjelett. De tappes for kalk på grunn av unaturlig høy eggproduksjon. I tillegg er fjørfe spesielt utsatt ved temperatursvinginger. – Disse egenskapene gjør at høner ikke bør transporteres. De bør heller avlives på gården, fastslår Kulø.

Det siste tiåret har det skjedd en stor dyrevelferdsutvikling for verpehøns i løsdrift.

– Så sant bonden er tilstede i hønsehuset og har tilstrekkelig kompetanse, er løsdrift klart bedre enn bur for hønene, sier Marianne Kulø.

Dyrevernalliansen mener at: 

  • Alle høner bør slippe å sitte i bur, og altså få være frittgående.
  • Alle høner bør avlives på gården, slik at de slipper slakteritransport.
  • Alle kyllinger og kalkuner bør ha tilgang til naturlige mørkeperioder i løpet av døgnet. Siden kyllingene klekkes ut uten mor i nærheten, står lyset på døgnet rundt i begynnelsen for at de skal finne frem til mat og drikke. Lyset fører trolig til at kyllingene lettere hakker på hverandre.
  • Alle kyllinger og kalkuner bør ha tilgang til vagler, høyballer og utdeling av rotgrønnsaker. Sysselsetting forebygger frustrasjon og dårlig beinhelse.

Synes du også at produksjonen av egg, kylling og kalkun har blitt så industrialisert at det går ut over dyrene?

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!