Bedre tider for kyllingen

Publisert 05.12.2017

Kyllingnæringen i Norge har i årevis slitt med dårlig dyrevelferd. Nå blåser det en ny vind over landet - flere små og store kyllingbedrifter innser at de må ta tak for å bedre dyrevelferden.

Sasso

Kyllingen har det bedre når det brukes en mer saktevoksende rase, og det samtidig innføres miljøberikelser som gir kyllingen mulighet til å utføre naturlig adferd. 

Foto: Iselin Linstad Hauge

Kyllingnæringen i Norge har i årevis slitt med dårlig dyrevelferd. Nå blåser det en ny vind over landet - flere små og store kyllingbedrifter innser at de må ta tak for å bedre dyrevelferden.

I moderne kyllingproduksjon lever kyllinger flere tusen sammen i enorme haller. De har ikke mulighet til å søke tilflukt eller å få utløp for aktivitetsbehov. Kyllingen er avlet for tungt brystparti og stor kjøttfylde, og kroppen blir for tung for det lille skjelettet. Mange kyllinger opplever derfor beinlidelser, belastningsskader og dårlig helse. En rekke aktører i kylllingnæringen engasjerer seg endelig for å bedre kyllingens velferd.

Følgende produsenter er blant dem som nå tar grep for å bedre situasjonen for kyllingen:

Lerstang kylling:

altEn liten Sasso-kylling fra Lerstang, foran vagler som er fine for kyllingene å klatre på. Foto: Iselin L.HaugeNisjeprodusenten Gårdsand lanserer en saktevoksende kyllingrase (Sasso). Kyllingene får tilgang til frisk luft gjennom vinterhage, og aktiviteter som gjør at fuglene kan få oppfylt naturlige adferdsbehov. Kyllingene kalles Lerstang og er å få tak i hos Meny.

Homlagarden i Hardanger: 

Homlagarden er ikke bare foregangsbønder når det gjelder kalkun. Nå har de også gått over til en sunnere, saktevoksende, økologisk kyllingrase. Typen heter Hubbard, og er en saktevoksende krysning avlet frem for å ha mest mulig naturlig kyllingadferd og egne seg for økologisk drift. Kyllingene får gå fritt ute i et idyllisk terreng på Vestlandet.

Disse fuglene representerer noe helt nytt i norsk kyllingnæring; de er de første kyllingene i Norge som stammer fra egenoppdrettede økologiske foreldredyr. Disse er klekket på Homlagardens eget rugeri. Å skifte ut kyllingrasen er en nøkkelfaktor i å forbedre dyrevelferden for kylling. Dette er den eneste kyllingtypen Homlagarden vil produsere, og de selges i Coop-kjedens Mega-butikker.

Prior:

Innen utgangen av april 2018 skal alle Norturas kyllinger få glede av trivselstiltak som flisballer, torvstrø eller små aktivitetshus de kan klatre på. Produsenten melder selv at observasjoner hos kyllingene som har fått muligheter til slik variert aktivitet, viser at dette fungerer svært godt og er et bra tiltak for kyllingenes trivsel.

– Vi ser at økt aktivitet og variasjon er bra både for trivsel og beinhelse. Det er naturlig for kylling å hakke og rote i strø, og det får de god anledning til nå, sier fjørfeveterinær i Nortura, Atle Løvland i en pressemelding.

Miljøberikelsene som Prior innfører vil bidra til bedre trivsel for kyllingene, men det er fortsatt en lang vei å gå for å sikre velferden. Prior leverer til Kiwi, Meny og Joker.

Dyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest i intensivt landbruk. Vi har lenge vært pådrivere for å skifte ut den intensive kyllingrasen og for miljøberikelse for kyllingene. Dyrevernalliansen fortsetter arbeidet for å bedre forholdene for kylling. 

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!