Egg fra burhøns bør merkes

Publisert 06.02.2013

På oppdrag fra Dyrevernalliansen har SIFO kartlagt hvor viktig merking er for forbrukernes valg av egg.

Egg fra burhøner merkes ikke med

For at vi nordmenn skal velge dyrevelferdsmerket mat, må vi først få negative assosiasjoner til dyrevelferden for vanlige matprodukter.

På oppdrag fra Dyrevernalliansen har SIFO kartlagt hvor viktig merking er for forbrukernes valg av egg.

Ny forskningsrapport fra SIFO viser at merking er viktig

Basert på resultatene fra eksperimentet har SIFO (Statens Institutt for forbrukerforskning) konklusjonen klar: Når eggkartongene merkes med "buregg" går salget ned.

Endringen er mye større enn om øko-eggene merkes som spesielt bra.

Det virker som at nordmenn først endrer kjøpsvaner når vi får negative assosiasjoner til dyrevelferd.  Konklusjonen fra eksperimentet gjelder alle type norske matvarer, ikke bare egg slik som i eksempelet.

Se TV-innslag fra NRK: Kundene vil ikke ha "burhøns-egg"

Senterpartiet vil ikke merke eggene

I EU har alle eggkartonger i flere år blitt obligatorisk merket både negativt, som "buregg", og positivt, som frittgående.

Så langt har Landbruks- og matdepartementet nektet å innføre en lignende ordning i Norge. I 2011 stilte stortingsrepresentant Torgeir Trældal (Frp) spørsmål til daværende landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) om saken. Brekk svarte at han ikke mente det var behov for slik merking i Norge.

– Merking av egg fra burhøner vil både opplyse forbrukerne og hjelpe hønene, sier fagleder Marianne Kulø i Dyrevernalliansen.

  Vis kilder Skjul kilder

Schjøll, A., Borgen, S. O. and Alfnes, F., Consumer preference for animal welfare when buying eggs, Professional report 1, URL: sifo.no, SIFO, 2013.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!