Vegetaralternativer til svinekjøtt

Publisert 31.05.2019

Ønsker du å erstatte den vanlige pølsa, baconet og servelaten, finnes det mange gode alternativer!

To griser
Foto: Iselin Linstad Hauge

Ønsker du å erstatte den vanlige pølsa, baconet og servelaten, finnes det mange gode alternativer!

Grisen er det dyret vi spiser og produserer mest av i Norge, målt i tonn. Årlig produseres det ca. 130.000 tonn svinekjøtt i Norge, det er omtrent 1.600.000 dyr! Den siste tidens avsløringer av uakseptable forhold i svinenæringen har knust myten om at dyrevelferden for norsk gris er god nok. Hvis du har lyst til å kutte ut svinekjøttet, eller bare spise mindre kjøtt, finnes det gode alternativer. 

Bacon uten gris er mulig! 

Det finnes mange oppskrifter på vegansk bacon, eller "facon" som det også kalles. Her er en laget av rispapir.

Nå som soppsesongen snart er i gang er også steinsopp en ypperlig erstatning for bacon. Skjær steinsoppen i tynne skiver og stek den godt med litt smør og salt til slutt, og nyt! Steinsopp inneholder også umami-smaken som ofte finnes i kjøtt.

Medister eller vegister? 

Medisterkaker har lang tradisjon i Norge, men det betyr ikke at de må lages med svinekjøtt! Vegisterkaker er sprø utenpå og myke inni, og kjempegode!

Til tapasbordet

Albondigas er en favoritt på tapasbordet, og trenger absolutt ikke inneholde kjøtt. Her er en oppskrift på 100% kjøttfrie albondigas-boller. Disse herlighetene har god konsistens og en deilig smak av røkt paprika. De forsvinner veldig fort – så lag mange..

Kjøttfri servelat 

Trenger du noe til brødskiven, så finnes det stadig flere alternativer. Den gamle servelat-pølsen har også kommet i flere nye kjøttfrie varianter. Denne fra Vegan Deli finner du blant annet i Meny sine butikker.

Pølsefest 

Det har etter hvert også kommet et bredt utvalg av vegetarpølser. En variant som stadig seiler opp som folkets favoritt, er denne fra Finsbråten. En ekstra bonus er at pølsene uten kjøtt er sunnere enn vanlige pølser! 

Dyrevennlig grill 

Du trenger ikke legge grisen på grillen! Det dukker stadig opp nye fristende alternativer. Beyond burger blir hyllet som en revolusjon på smak og konsistens. Den finner du blant annet på Rema 1000. 

Stort utvalg av vegetarmat 

Norske butikker bugner nå av ny, spennende vegetarmat! Det blir stadig enklere å velge grønt og dyrevennlig. Dyrevernalliansen har kartlagt utvalget og gir deg her en oversikt over hvor du kan skaffe de beste kjøtterstatningene.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!