Fakta om griser og produksjon av svinekjøtt

Publisert 02.01.2018

Griser i kjøttindustrien lever hele livet innesperret i en trang betongbinge. Mange griser reagerer med sterk frustrasjon på livet i fangenskap og utvikler adferdsforstyrrelser.

gris i svinekjøttproduksjon

Griser i kjøttindustrien lever hele livet innesperret i en trang betongbinge. Mange griser reagerer med sterk frustrasjon på livet i fangenskap og utvikler adferdsforstyrrelser.

Tamme griser og villsvin ser forskjellige ut, men har mange fellestrekk i behov. Dyrene er både sosiale og lærenemme, og kommuniserer via lyder, kroppsspråk og lukt. 

Villsvin lever i familiegrupper bestående av purka og ungene hennes. De trenger kroppskontakt og ligger ofte tett når de hviler og sover. Flere familier kan leve fredelig sammen i samme område.

Mesteparten av dagen ønsker dyrene å bruke på å beite og utforske omgivelsene. De har en svært velutviklet luktesans og roter rundt med trynet i jordbunnen etter mat.

De mangler svettekjertler og blir lett solbrente. Derfor liker de skygge og en gjørmehull for å kjøle seg ned. Gjørmebad renser også huden for utøy.

Griser i kjøttproduksjon

Klikk her for å laste ned faktaark som PDFSlaktegriser lever vanligvis sammen i små betongbinger. En gris som veier 50-85 kg har krav på 0,65 kvadratmeter. Det skal være litt strø og halm på gulvet og noen bønder henger for eksempel opp taustumper for lek. Fordi de ikke får utløp for sine naturlige aktivitetsbehov blir grisene frustrerte. Det kan blant annet oppstå halebiting, hvor halen kan bli gnagd av helt opp til roten.

På grunn av liten plass blir det konkurranse om de begrensede ressursene, som gjerne fører til slossing og kan gi skader.

Norske griser blir avlet for å være magre og få mange grisunger. Gjennomsnittlig får purka nå over 12 unger per kull. Det er flere enn hun kan ta vare på, og ofte heller ikke har nok melk til. Grisungene kan skade hverandre og moren i kampen om spenene. I Norge er det derfor lov å file ned hjørnetennene på grisungene.

Perioden når purka skal føde er spesielt vanskelig. Hun har sterkt behov for å bygge reir, selv om hun har dårlig plass og bare litt halm i bingen. De utilstrekkelige forholden kan gjøre purka stresset, slik at hun ikke klarer å være en god mor. Noen purker legger seg oppå ungene, slik at de dør.

For å hindre dette, er det lov å holde purka fiksert mens hun føder og opptil én uke etterpå. Det vil si at hun spennes fast i en metallramme hvor hun ikke engang kan snu på hodet. Griseungene dier gjennom sprinklene.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!