Et steg nærmere et lykkeligere griseliv

Publisert 24.03.2015

Dyrevernalliansen overrakte i dag landbruksminister Sylvi Listhaug 10.000 underskrifter mot kirurgisk kastrering av grisunger. Tusen takk til alle dere som har skrevet under!

Landbruksminister Sylvi Listhaug mottar underskrifter mot kastrering av gris

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) mottar 10.000 underskrifter mot kirurgisk kastrering av gris fra Dyrevernalliansens fagleder Marianne Kulø og informasjonsleder Live Kleveland.

Foto: Ihne Pedersen

Dyrevernalliansen overrakte i dag landbruksminister Sylvi Listhaug 10.000 underskrifter mot kirurgisk kastrering av grisunger. Tusen takk til alle dere som har skrevet under!

Underskriftene var trykket på baksiden av en stor plakat med bilde av en grisunge. Denne overrakte Dyrevernalliansens informasjonsleder Live Kleveland og fagleder Marianne Kulø til landbruksminister Listhaug. Sammen med plakaten var også et brev der vi ber om at unntaket i loven som nå tillater å kastrere gris, blir fjernet.

Kastrering av gris gir lidelse

For å forhindre rånelukt i kjøttet, kastreres grisungene når de er bare noen uker gamle. Helt siden 2001 har Dyrevernalliansen jobbet for å stanse den smertefulle kastreringen av smågrisene. En enkel og ufarlig vaksine kan nå brukes i stedet for kastrering. Likevel fortsetter flesteparten av svinebøndene å skjære bort testiklene til de små hanngrisene.

Praksisen, som av mange blir betegnet som unødvendig, smertefull og uetisk, ble bestemt forbudt allerede i 2009, men forbudet ble utsatt etter intenst press fra slakterinæringen.

Les også: Nå må kastrering av grisunger opphøre

Etter kraftig og langvarig påtrykk fra Dyrevernalliansen, veterinærer og interessenter, kom endelig politikerne på banen igjen sist vinter: Landbruks- og miljødepartementet satte ned en arbeidsgruppe som skulle lage en plan for å trappe ned kastreringen.

Arbeidsgruppen besto av representater fra næringen som hele tiden har vært negative til vaksinen. Ikke uventet kom arbeidsgruppen i januar frem til at de ikke ønsker å fjerne unntaket som tillater å kastrere gris, og at det trengs lengre utfasingstid.

Bønder tjener på vaksine 

Heldigvis er det mange som ikke er enige med arbeidsgruppen. Flere og flere bønder ser fordelene ved å bruke vaksinen istedenfor kastrering. Ved årsskiftet hadde mer enn 12.000 hanngriser fått leve med testiklene intakte. Bønder som bruker vaksinen melder om lykkeligere og friskere griser, som har høyere kjøttprosent enn kastrerte griser. Dette er en vinn-vinn situasjon for alle.

Dyrevernalliansens Live Kleveland er klar: "Stortinget må fjerne unntaket i dyrevelferdsloven som tillater kirurgisk kastrering av gris. Dette vil forenkle lovverket, være lønnsomt for bonden og gi langt bedre dyrevelferd for smågrisene".

Takket være innsatsen til alle dere som skrev under, er vi nå ett skritt nærmere å gi 800.000 små grisunger, hvert år, et bedre liv. 

Vaksine mot rånelukt 

  • Hvert år kastreres over 800.000 grisunger. Kastreringen skjer for å unngå kjøtt med såkalt "rånelukt", som oppstår i et mindretall av slaktene.
  • Vaksinen Improvac gir samme effekt som kirurgisk kastrering, ved å få grisens eget immunsystem til å produsere antistoffer som hindrer rånelukten. 
  • Vaksinen er ikke det samme som kjemisk kastrering. Den er godkjent av Legemiddelverket, og det vil ikke være rester av vaksinen i kjøttet. 
  • Vaksinen er godt utprøvd i andre land.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!