Dyrevernmerket også for gris

Publisert 21.10.2019

Grøstadgris, Heinrich Jung, Kolonihagen og Norsk Ullgris er blitt sertifisert etter de strenge kravene til Dyrevernmerket.

ullgriser to stk

Ullgrisene på Pavestad gård koser seg på et stort og variert uteområde.

Foto: Ihne Pedersen

Grøstadgris, Heinrich Jung, Kolonihagen og Norsk Ullgris er blitt sertifisert etter de strenge kravene til Dyrevernmerket.

Dyrevernmerket lanserer nå kriterier for gris. Fra før av har Dyrevernmerket kriterier for kylling, storfe og verpehøns. 

– Det som er viktig for grisen, er å få utløp for sine naturlige behov, som å utforske og leke. Vi etterlyser et virkelig løft for grisen i hele næringa, og håper Dyrevernmerket vil inspirere flere svinebønder til å forbedre forholdene for dette intelligente dyret, sier veterinær Helle Haukvik i Dyrevernalliansen. 

Dyrevernmerket gir grisen et bedre liv 

Kriterieriene i Dyrevernmerket retter seg mot noen hovedområder som gir vesentlige forbedringer for dyrevelferden: 

  • Bedre plass
  • Grisen får komme ut
  • Myk liggeplass
  • Lek og utfoldelse
  • Mer naturlig mat

Kriteriene til Dyrevernmerket er betydelig strengere enn de offentlige minimumskravene. 

Sertifisert med Dyrevernmerket

Så langt er fire forskjellige merkevarer sertifisert med Dyrevernmerket for gris: Grøstadgris, Heinrich Jung, Kolonihagen og Norsk Ullgris.  

Grøstadgris er Norges største produsent av økologisk frilandsgris. Grøstadgris består av fire forskjellige gårder, og leverer til NorgesGruppens butikker Meny, samt noen Spar, Joker og Eurospar. 

Heinrich Jung driver med økologisk frilandsgris og leverer til Kolonihagen. I tillegg har han sin egen merkevare Heinrich Jung som leverer til Coop. Han leverer også til ASK gård spekemat, Indre Oslo matforedling og andre frittstående butikker.

Kolonihagen har noen griser på friland, og andre griser i fjøs med luftegård. Kolonihagen øko-gris består av tre gårder, og leverer til Rema 1000. 

Norsk Ullgris har griser utendørs på friland, og består av tre besetninger som alle har den spesielle rasen Mangalitsa. Produktene selges fra gården, til hoteller og restauranter og på lokal Reko-ring. 

– Vi er stolte og glade over at Norges fremste produsenter av utegris har blitt sertifisert med Dyrevernmerket. Nå får forbrukerne endelig muligheten til å velge bedre dyrevelferd, sier Haukvik. 

Les mer på nettsidene til Dyrevernmerket.

Dyrevernalliansen arbeider for å snu norsk landbruk i mer dyrevennlig retning. Kjøttforbruket må ned, og forbrukerne må få mulighet til å velge mat fra dyr med bedre dyrevelferd.

Om Dyrevernmerket 

  • Norges eneste matmerke for bedre dyrevelferd. 
  • Kriterier som er utarbeidet av Dyrevernalliansen.
  • Inspektører fra et uavhengig sertifiseringsselskap sjekker at kravene blir oppfylt. 

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!