Griseløft eller ryddesjau fra Nortura?

Publisert 17.09.2018

Kjøttgiganten Nortura lover nye tider for norske griser med «griseløftet». Men kan vi stole på at grisene faktisk får det bedre?

Grisunge

Har det ikke bra nok: "Griseløftet" skal sørge for at bøndene oppfyller minimumskravene i offentlig regelverk. 

Foto: Ihne Pedersen

Kjøttgiganten Nortura lover nye tider for norske griser med «griseløftet». Men kan vi stole på at grisene faktisk får det bedre?

Etter de forferdelige funnene Mattilsynet gjorde i grisefylket Rogaland i 2017, sliter norsk svineproduksjon med omdømmet: utallige rapporter om overfylte binger og syke griser liggende i sin egen avføring, knuste myten om at dyrevelferden for norsk gris er god nok.

Nå har Nortura lansert «Griseløftet», hvor formålet er å bedre det dårlige omdømmet til norsk grisekjøtt. «Griseløftet» skal også føre til at griseprodusentene kan få bedre pris i markedet for kjøttet.

Opprydning i bransjen

Kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, synes det er fint at Nortura nå jobber med å rydde opp etter de forferdelige funnene i 2017. 

– "Griseløftet" handler i all hovedsak om å sørge for at bøndene oppfyller minimumskravene i offentlig regelverk. Å kalle det et "løft" blir dermed litt misvisende; dette handler om en ryddesjau, sier hun. 

Det er positivt at noen av punktene er litt strengere enn de offentlige minimumskravene, som for eksempel at slaktegrisen får økt areal tilsvarende mindre enn en dørmatte, og at de skal få bedre rotemateriale og flere veterinærbesøk. Dersom velferden til grisene faktisk skal få et betydelig løft, må det imidlertid også tas tak i de grunnleggende problemene, som at griser flest lever hele livet inne på betong med svært begrenset plass. 

I lanseringen av «Griseløftet» blir det heller ikke oppgitt noe om at disse gårdene skal bli kontrollert av en uavhengig tredjepart, noe som ville vært positivt for kvalitetssikringen av at de nye kriteriene faktisk etterleves.

Nødvendig brannslokking

Skandaleoppslagene fra Rogaland er tydelige tegn på at grisen er presset til det ytterste. 

– Det Nortura gjør nå er nødvendig brannslokking etter å ha laget en purke som er så intensiv at det er blitt for mange griser i bingen. Dette har ført til dårlig velferd, overproduksjon av svinekjøtt, og altfor lav pris, sier Kleveland. 

Dyrevernalliansen arbeider for å snu norsk landbruk i mer dyrevennlig retning. Kjøttforbruket må ned, og forbrukerne må få mulighet til å velge mat fra dyr med bedre dyrevelferd. Derfor har vi lansert Dyrevernmerket. 

– Dyrevernalliansen er enig i at kjøtt bør koste mer, men det bør kommuniseres ærlig at "Griseløftet" egentlig bare handler om å stort sett oppfylle allerede lovpålagte krav, avslutter Kleveland.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!