Dyrevernmerket – Norges første matmerking med dyrene i fokus

Publisert 04.09.2018

Dyrevernalliansen lanserer Norges første merkeordning for mat med dyrevelferd i fokus. Når du velger produkter med Dyrevernmerket kan du føle deg trygg på at dyrene har hatt et bedre liv.

Margaret med kuer - fikset

Grøndalen Gård er blant de første i Norge til å få utdelt Dyrevernmerket. Her hilser vitenskapelig rådgiver i Dyrevernalliansen, Margaret Kaminska, på en av kyrne. Alle kyrne får gå fritt omkring, både inne og ute på jordene.

Foto: Ihne Pedersen

Dyrevernalliansen lanserer Norges første merkeordning for mat med dyrevelferd i fokus. Når du velger produkter med Dyrevernmerket kan du føle deg trygg på at dyrene har hatt et bedre liv.

Dyrevernalliansen er stolte over å introdusere Norges første merkeordning som retter seg direkte mot dyrevelferd. 

– Vi mener at alle dyr har krav på livskvalitet – et liv verdt å leve. Frem til nå har det ikke eksistert noen merkeordning for dyrevelferd i Norge. Som forbruker har det derfor vært vanskelig å orientere seg hvis man ønsker mat fra dyr som har hatt det bedre, sier Live Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen. 

Bedre liv for dyrene

Målet med Dyrevernmerket er å bedre livet til flest mulig dyr, ved å skape et marked for mat fra dyr med bedre livskvalitet enn de offentlige minimumskravene. Vi ønsker at Dyrevernmerket skal bidra til å løfte dyrevelferden for dyrene som trenger det aller mest – dyrene i de mest intensive produksjonene i Norge. Ved å vise frem alternative driftsmåter synliggjør vi at det er mulig å produsere mat med bedre dyrevelferd.

Når du velger mat som er dyrevernmerket kan du føle deg trygg på at dyrene har hatt: bedre plass, sunnere kropp og mer aktivitet. Rett og slett et bedre liv!

Kylling og melkekyr

altPå Hovelsrud Gård mener de det er viktig å lage en kylling som lever et godt liv. Marianne Olssøn som driver gården, forteller at de er stolte over å få Dyrevernmerket. Foto: Ihne PedersenVi har begynt med et dyreslag der vi mener det er stort behov for en forbedring av velferden: kylling. I tillegg har vi laget kriterier for melkekyr. Det er fordi dette er den type husdyrproduksjon som flest bønder driver med. Så langt har kylling fra Hovelsrud Gård og ferskost fra Grøndalen Gård blitt tildelt Dyrevernmerket, og de merkede produktene er nå i butikk. Stange kylling har inngått en intensjonsavtale med Dyrevernmerket, og vil etter planen ha merkede produkter klare i butikken i løpet av de neste månedene.

Den idylliske Hovelsrud Gård ligger på Helgøya i Mjøsa, og drives av bonde Marianne Olssøn med familie. Her kan kyllingene gå fritt ut og inn i en stor hage, noe som skaper trivsel og glede hos fuglene. Marianne Olssøn forteller at de er stolte over å bli tildelt Dyrevernmerket.

– Det er viktig for oss å lage en kylling med høy grad av dyrevelferd. Derfor er det veldig flott å få dette stempelet som betyr at våre kyllinger lever et bedre liv. Dyrevernmerket er viktig fordi det premierer god dyrevelferd, sier hun.

Dyrevelferd først

Bonde Hans Arild Grøndahl fra Grøndalen gård mener at Dyrevernmerket vil bedre dyrevelferden i Norge, fordi det blir noe å strekke seg etter for bøndene. Han opplever at folk har et stort fokus på at animalske produkter skal komme fra dyr som har hatt et godt og fritt liv, og mener forbrukere vil etterspørre produkter med Dyrevernmerket. Den erfarne bonden ser på Dyrevernmerket som et bevis på at gårdens verdier, dyrestell og fokus på samvær mellom ku og kalv, blir lagt merke til og verdsatt:

– Vi på Grøndalen gård er ydmyke for at vi er blant de første i Norge som tildeles Dyrevernmerket. Det er fantastisk for oss at kuene og kalvene våre blir sett – det er jo de som lager maten vår!

Peter Aronsen, administrerende direktør i Stange, forteller at de har en nærhet til de ti lokale bøndene som aler opp kylling under Stange-navnet, og vet at de er veldig opptatt av hvordan kyllingene har det.

– I tillegg så oppfyller vi følgende krav: sunnere rase, enda bedre plass, naturlig dagslys, utemuligheter, miljøberikelser og naturlig fôr, sier han.

Spesielt utvalgte

Dyrevernalliansens veterinærer og sivilagronomer har utarbeidet de spesifikke kriteriene som må følges for at et produkt skal kunne bli tildelt Dyrevernmerket. Gårdene må forholde seg til merkets vedtekter og kriterier, og blir kontrollert av et uavhengig sertifiseringsorgan minimum en gang i året.

– Ved å tjene som eksempel på hvilke forbedringer som er mulige å få til, ønsker vi at Dyrevernmerket skal inspirere bønder over hele landet til å satse på dyrevelferd i større grad. Vi gleder oss til å utvide merkeordningen med flere typer produkter fra bønder med dyrevelferd i fokus, sier Live Kleveland. 
 

Dyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest i intensivt landbruk. Vi mener at alle dyr har krav på livskvalitet – et liv verdt å leve. Derfor har vi etablert Dyrevernmerket.

Oversikt over hvor du i dag kan kjøpe produkter med Dyrevernmerket, finner du her.

Vil du vite mer? Gå inn på Dyrevernmerket sin hjemmeside

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!