Butikker, restauranter og hoteller sier nei til gåselever

Publisert 05.06.2015

Foie gras, såkalt "gåselever", boikottes av en del dagligvarekjeder, restauranter og hoteller. Begrunnelsen er dyremishandling. Dyrevernalliansen er glad for at det langvarige arbeidet gir resultater, men ser også at mange i bransjen ikke tar problemet på alvor.

Foie gras kalles også gåselever, og stammer fra ender eller gjess.

Foie gras-lever er opptil ti ganger større enn normal lever. Bildet viser lever fra ender.

Vier Pfoten | R&D

Foie gras, såkalt "gåselever", boikottes av en del dagligvarekjeder, restauranter og hoteller. Begrunnelsen er dyremishandling. Dyrevernalliansen er glad for at det langvarige arbeidet gir resultater, men ser også at mange i bransjen ikke tar problemet på alvor.

Tvangsforing av ender og gjess er en forutsetning i fremstillingen av foie gras. Kjedenes beslutning er en seier for dyrene og det langvarige arbeidet som Dyrevernalliansen har nedlagt i denne saken.

Modig beslutning av dagligvare- og hotellnæringen 

Etter langvarig informasjonsarbeid vedtok en rekke dagligvarekjedene i 2014 å slutte med salg av foie gras. Disse kjedene er Meny, Ultra, Centra, Jacobs, CC Mat og ICA Norge. Rema 1000 selger heller ikke foie gras, og har aldri gjort det.

Blant hotellkjedene var Choice Hotels først ute, mens First Hotels vedtok tilsvarende policy i 2013. I desember 2014 vedtok også Thon Hotels å fase ut bruk av foie gras ved alle sine norske hoteller i løpet av 2015.

Informasjonsbehov hos en del restauranter

I perioden 2013-2014 kontaktet vi restauranter over hele landet, for å få flest mulig til å vurdere å slutte med foie gras. Responsen var svært varierende. For mange kokker er foie gras en populær råvare. Kunnskap om dyrelidelsene er trolig tilsvarende liten. En del restauranter var positive til initiativet og har valgt å innføre boikott av råvaren. De aller fleste har imidlertid ikke svart på våre henvendelser. Vi har derfor avsluttet denne kampanjen med enkeltrestauranter som målgruppe.

Tvangsfôring og burhold

I mangfoldet av foie gras-produsenter, finnes alt fra industribruk til små gårdsbruk. Tvangsfôring skjer alltid – fransk regelverk krever dette for at produktet skal kunne kalles foie gras. Fuglene får kjørt et rør ned i halsen flere ganger daglig, og maten pumpes deretter rett ned i magen. På denne måten tvinges leveren til å vokse unormalt raskt og bli sykelig fet, slik at helselidelser oppstår. 

For å forenkle innfangingen av fuglene ved tvangsfôring, blir de enten holdt i en liten gruppebinge eller i enkeltbur. Mange ender blir holdt i bur som er så små at de ikke klarer å snu seg rundt eller strekke ut vingene. Tvangsfôringsperioden varer for ender i 12-15 dager og for gjess i 15-21 dager.

På tide med initiativ fra myndighetene

Det er gledelig at så mange store dagligvarekjeder og serveringssteder har tatt den modige beslutningen om å boikotte foie gras. Dyrevernalliansen ber nå regjeringen følge opp engasjementet som næringsaktører viser med tanke på tvangsfôring av ender og gjess. Tiden er overmoden for å vedta et importforbud mot foie gras.

Produksjonen er forbudt i Norge på grunn av dyremishandlingen. Men Landbruks- og matdepartementet avslo senest våren 2014 en henvendelse fra Dyrevernalliansen der vi ba om vurdering av et importforbud. Vi mener det er dobbeltmoralsk at Norge på denne måten støtter opp om andre lands mangel på etisk dyrehold.

Dyrevernalliansen fortsetter arbeidet for å stoppe import og salg av foie gras i Norge.

  Vis kilder Skjul kilder

Dyrevernalliansen, Foie gras: produksjon og dyrevelferd, Fagnotat november 2013.

Landbruks- og matdepartementet, "Svar på henvendelse vedrørende forbud mot import av foie gras," Brev til Dyrevernalliansen 27. mai 2014.

Foie gras-frie restaurantkjeder:
Bølgen og Moi, Big Horn Steak House, Olivia restauranter, T.G.I. Fridays, Kolonihagen, Dolly Dimple's, Peppes Pizza, Egon, Jordbærpikene. 

Foie gras-frie dagligvarebutikker:
Meny, Ultra, Centra, Jacobs, CC Mat og ICA Norge. Rema 1000. 

Foie gras-frie hoteller:
Choice, First Hotels, Thon Hotels.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!