Angora er tortur av kaniner satt i system

Publisert 10.02.2014

90 prosent av angorahår- og pels kommer fra kinesiske kaniner. Pelsen røskes av levende dyr. Dyrevernalliansen krever importforbud og klar tale fra norske politikere.

Kaniner er sosiale og intelligente dyr med individuelle personligheter. I sitt naturlige habitat lever kaniner i naturskjønne områder og beiter frisk og grønn mat.

Kaniner er sosiale og intelligente dyr med individuelle personligheter. I sitt naturlige habitat graver de komplekse hulesystemer, oppsøker utkikkspunkter på bakketopper og beiter frisk og grønn mat.

Foto: iStock

90 prosent av angorahår- og pels kommer fra kinesiske kaniner. Pelsen røskes av levende dyr. Dyrevernalliansen krever importforbud og klar tale fra norske politikere.

alt

For at pelsfibrene skal bli så lange som mulig unnlater kineserne å klippe dyrene. I stedet river de pelsen av kaninene. Den ufattelige smerten er grov tortur av hjelpeløse dyr. Prosessen gjennomføres i alt rundt 70 ganger, ifølge den internasjonale dyrevernorganisasjonen PETA. De har undersøkt en rekke kaningårder i Asia, og gjort skjulte filmopptak.

Vi advarer mot sterke bilder i filmen.

Angora fra kanin skiller seg fra angoraull fra geit – også omtalt som mohair. Angora fra kanin er myke og langhåret og brukes i plagg som gensere, skjerf og luer. Få er klar over hvilke ufattelige lidelser som ligger bak disse koseplaggene.

Organisasjonen PETA fikk se gårdsarbeiderne rive pelsen av de levende angorakaninene med voldsomme rykk. Dette gjentas hver tredje måned. For- og bakbeina holdes fast mens en annen person gjør det barbariske arbeidet med å rive pelsen av dyret. Det vesle dyret lever i nettingbur som skader de myke potene og har ikke et mykt sted å legge seg. Kaniner er sosiale dyr, men er avstengt fra omgang med andre kaniner.

alt

Etter at pelsen er revet av, går kaninen som oftest inn i sjokk og ligger ubevegelig i det triste, møkkete buret.

Rundt 60 prosent av kaninene som blir behandlet på denne måten dør etter knappe to år. De som overlever blir hengt opp ned og kuttet i halsen, før kroppene blir solgt.

Kina har foreløpig ingen regulert standard for hvordan dyrene skal behandles. Arbeidet med et offentlig regelverk for dyrevelferd er svært sendrektig.

Norske myndigheter bør innføre importforbud mot angora

Norske myndigheter bør gjøre to ting:

De bør ta dyremishandlingen opp med kinesiske myndigheter, både skriftlig og ved møter, slik man også tar opp menneskerettigheter.

Myndighetene bør også innføre importforbud mot produkter som stammer fra dyrehold der mishandling er satt i system, slik man også ser i pelsindustrien og levendeplukking av dun fra gjess. Lovverket åpner for importforbud av produkter fra dyr som produseres på en måte som er forbudt i Norge.

Klesindustrien har også et stort ansvar. Deres policy har sammenheng med økonomi og stadig jakt på billigst mulig produksjonsmetoder. Bransjen må nå begynne å kreve sertifisering for god dyrevelferd ved innkjøp av sine råvarer.

Forbrukerboikott av angora

Forbrukerne bør unngå å kjøpe klesplagg som inneholder angora.

Forbrukerne bør også unngå alle varer fra Kina der ingrediensene stammer fra dyr, det gjelder altså også alle typer ull og pels.

Er du også opprørt? Hjelp Dyrevernalliansen til å bli større og mer slagkraftig. Bli fadder!

Dyrevelferdsloven om importforbud

§ 17. Omsetning mv. av produkter fra dyr
Kongen kan i forskrift begrense, stille krav til eller forby produksjon, omsetning, import og eksport av produkter fra dyr som er omfattet av denne loven. Dette gjelder med de begrensninger som følger av overenskomst med fremmed stat eller internasjonal organisasjon eller av folkeretten for øvrig.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!