Landbruksdyr

Dyrevernalliansen arbeider for å snu norsk landbruk i mer dyrevennlig retning. Kjøttforbruket må ned, og forbrukerne må få mulighet til å velge mat fra dyr med bedre dyrevelferd. Du vil at dyrene i landbruket skal ha det godt. Det vil vi også. Ved å støtte vårt arbeid, er du med på å skape en bedre fremtid for dyrene som trenger det aller mest. 

Dyrevernalliansen arbeider for å snu norsk landbruk i mer dyrevennlig retning. Kjøttforbruket må ned, og forbrukerne må få mulighet til å velge mat fra dyr med bedre dyrevelferd. Du vil at dyrene i landbruket skal ha det godt. Det vil vi også. Ved å støtte vårt arbeid, er du med på å skape en bedre fremtid for dyrene som trenger det aller mest. 

Storfe, gris, kylling, høns, sau og andre gårdsdyr:

Høyt kjøttforbruk og industrilandbruk har alvorlige konsekvenser for dyrevelferden. Norske husdyr er avlet til å vokse fort og produsere mye kjøtt, egg og melk. Intensiv avl og trang plass gir dyrene adferdsforstyrrelser, skader og sykdommer. 

Mye av norsk storfe står innesperret på bås mesteparten av året. Kalvene blir tatt fra moren rett etter fødselen. Mange okser står inne hele livet sitt i trange binger før de blir sendt til slakt.

Norsk svinenæring sliter med alvorlige dyrevelferdsproblemer: Ekstrem avl, stimulifattige miljøer og unødvendige smertefulle inngrep er bare noen av problemer som må tas tak i.

Fortsatt lever mange norske høner i bur, arealet per høne er tilsvarende ett A4-ark. Burhøns i eggproduksjon lider av alvorlige dyrevelferdsproblemer.

Både kylling og kalkun blir avlet til å vokse så fort at de blir forkrøplet. De lever tusenvis sammen innesperret i en stor hall, uten noe å sysselsette seg med. Mange opplever beinlidelser, belastningsskader og dårlig helse.

I motsetning til mange andre landbruksdyr er sauen så heldig å få gå fritt omkring på beite hele sommeren. Beiteperioden kan likevel bli en pinefull tid, på grunn av utrilstrekklig tilsyn, rovdyr, gifte planter og parasitter.

Les mer om:

Dyrevernalliansen har oppnådd: 

 • Etter to års samarbeid med Dyrevernalliansen lanserer Rema 1000 en ny type kylling som heter Hubbard. Rasen Hubbard JA 787 representerer et veiskille for dyrevelferden i norsk kyllingproduksjon. Hubbard er en kylling med bedre helse og velferd enn Ross 308, som hittil har vært den eneste rasen i konvensjonell kyllingproduksjon i Norge. Rema 1000 er den første norske dagligvarekjeden som går over til en mer langsomtvoksende og sunnere kyllingrase enn Ross 308. I tillegg til ny rase gjennomføres også flere andre tiltak for å bedre dyrevelferden for kyllingene, blant annet innføring av ulike typer miljøberikelse. Samarbeidet med Rema 1000 har ført til at millioner av kyllinger nå kommer til å få et mye bedre liv
 • At Rema 1000 og Meny har sluttet å selge egg fra burhøner, mens Joker, Kiwi og Spar har bestemt å fase det ut innen 2019
 • Forbud mot å bygge nye båsfjøs
 • Krav om brannvarsler i alle husdyrbygg
 • At dyrevelferdsloven gir husdyr krav på trygghet og positiv velferd
 • Vedtak om kjøttfri dag i alle offentlige kantiner i Oslo 

Nå arbeider Dyrevernalliansen for:

 • At alle husdyr skal gå i løsdrift, for eksempel slutt på båsfjøs og burhøns
 • Miljøberikelse for husdyr, for eksempel leker og mat de kan lete etter
 • At viktige sosiale behov tilgodeses, som at kalv og ku skal få være sammen
 • Overgang til sunnere raser i kylling- og kalkunoppdrett
 • Forbud mot smertefull praksis, som kirurgisk kastrering av gris
 • Å unngå stressende dyretransport, for eksempel ved bruk av mobile slakterier
 • Redusert produksjon og forbruk av kjøtt, egg og melk

Dyrevernalliansen samarbeider med dagligvarekjeder og bønder om konkrete tiltak som gir bedre dyrevelferd. Vårt fokus er løsninger som kan gjennomføres i praksis.

Vi påvirker politiske beslutninger, og setter dyrevern på dagsordenen i Stortinget og i regjering

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!