Seier! Dyreforsøk forbys etter press fra Dyrevernalliansen

Publisert 20.12.2010

Et av Norges mest smertevoldende dyreforsøk blir forbudt, etter mangeårig kamp fra Dyrevernalliansen.

smertevoldende forsøk til testing av blåskjell

Et av Norges mest smertevoldende dyreforsøk blir forbudt, etter mangeårig kamp fra Dyrevernalliansen.

Blåskjell og kamskjell er god mat synes mange, men de kan være giftige. Hvert år blir 1.000–2.000 mus brukt til testing for norsk skjellnæring. I EU blir rundt 300.000 mus brukt til de samme dyreforsøkene hvert år.

EU forbyr dyreforsøk til testing av skjell

Nå har EU vedtatt å forby de smertevoldende dyreforsøkene. Forbudet kommer etter flere års press fra Dyrevernalliansen, som har samarbeidet med internasjonale forskere og dyrevernorganisasjoner i denne saken. Også Norges Veterinærhøgskole har arbeidet for forbudet.

- Vi har jobbet i Norge ved å påklage tillatelsene til å utføre disse dyreforsøkene, og ved å presse på Stortinget, departementene og Mattilsynet. Overfor EU har vi jobbet ved å mobilisere forskere og andre pressgrupper mot dyreforsøkene, sier juridisk rådgiver Live Kleveland.

Dyreforsøkene er smertefulle

Forsøksdyrene, som er mus på omtrent 20 gram, får injisert cirka en milliliter syre direkte inn i magen. Forskere som har vurdert forsøket, sammenligner dette med å sprøyte tre liter eddik direkte inn i magen på et menneske på 60 kilo. Deretter utsettes dyrene for teststoffet som kan inneholde gift. Symptomene kan gi voldsomme smerter.

Kjemisk testing av skjell er tryggere enn dyreforsøk

Forsøksdyrutvalget fastslo allerede i 2007 at dyreforsøkene er en vitenskapelig uegnet metode. De kjemiske metodene gir tryggere resultater som dyreforsøk. Metodene ble utviklet allerede for flere år siden, ved Norges Veterinærhøgskole i Oslo. Kjemisk testing har i flere år blitt gjennomført parallelt med dyreforsøk, av hensyn til mattryggheten.

Likevel nektet Mattilsynet å forby dyreforsøkene, av hensyn til næringsmessige problemer. Mattilsynet vektla mulige handelsproblemer for norsk skjellnæring som viktigere enn hensynet til grufulle smerter for dyrene.

- Dette er et typisk eksempel på et grusomt og unyttig dyreforsøk, sier vitenskapelig rådgiver Anton Krag i Dyrevernalliansen.

Dyrevernalliansen krever at forbudet skal gjelde straks

Alternativene skal tas i bruk over hele EU fra juli 2011, men med en overgangsperiode til 2014 for at landene skal få tid til å tilpasse seg til forbudet.

- Vi vil ha forbudet gjennomført nå! Vi godtar ikke mer sommel på dyrenes vegne, fastslår Anton Krag.

Dyrevernalliansen har tidligere oppnådd forbud mot andre dyreforsøk til skjelltesting. - Med denne seieren har vi blitt kvitt dyreforsøk som hittil har pint nærmere 4.000 dyr i Norge hvert år, fastslår Krag.

  Vis kilder Skjul kilder
- EU Reference Laboratory for Marine Biotoxins, EU-harmonised Standard Operating Procedure for determination of Lipophilic marine biotoxins in molluscs by LC-MS/MS, 2010.
- Forsøksdyrutvalget, møtebok 12. desember 2007, sak 4.4.
- Mattilsynet, Vedtak i klagesak - søknad om biologiske testmetoder for marine algetoksiner, 18. desember 2009.
- ECEAE, ECEAE welcomes EU announcement to replace mouse test for detection of toxins in shellfish, 19. november 2010.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!