Revolusjonerende forskning uten dyreforsøk

Publisert 26.07.2014
alternativer til dyreforsøk - human on a chip

Eksempel på "human-on-a-chip" fra Wyss Institute.

Tyske forskere har gjort et gjennombrudd mange har avvist som science fiction.

– For bare få år siden var det kollegaer som avfeide dette som en umulighet, sa Dr Reyk Horland da han presenterte resultatene på Norecopas årskonferanse i juni.

Systemisk testing på menneskelige organer

Kort fortalt har forskerne laget en mikrochip med levende menneskeceller fra ulike organer som "snakker" sammen.

På samme glassplate har de skapt levende celler fra menneskelig hud, lever og andre organer. At cellene lever og fungerer sammen betyr at forskerne nå kan utføre tester på hele organsystemer. 

Tidligere har dette vært en av de største utfordringene ved bruk av alternativer til dyreforsøk. Man har bare klart å teste én og én type cellekultur, og dermed ikke kunnet se effekten av stoffer på kroppen som helhet. 

Dyreforsøk kritiseres vitenskapelig

Vitenskapelig representerer den nye metoden også et veiskille, fordi menneskelige celler naturlig nok vil gi langt mer presise og riktige svar enn forsøksdyr.

Bruk av forsøksdyr blir i økende grad kritisert vitenskapelig fordi både artsforskjeller og mange variabler kan føre til feilaktige resultater.

– Dagens tilnærming til legemiddelutvikling er arkaisk, konkluderte Dr. Reyk Horland.

  Vis kilder Skjul kilder

Horland, R. (Technische Universität, Berlin), Human-on-a-chip: a paradigme shift in substance testing?!, presentasjon på Norecopas årsmøte juni 2014.

Menneskelige celler som lever og fungerer sammen på en liten glassplate er et gjennombrudd i forskningen. Nyheten betyr at forskerne nå kan utføre tester på organsystemer, og dermed unngår dyreforsøk.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!