Klage sparer fisk for forsøk

Publisert 05.08.2009

Dyrevernalliansen vant frem med en klage på bruk av laks til smertevoldende dyreforsøk. Klagen er prinsipiell og kan spare både fisk og andre dyr fra lignende forsøk fremover.

klage sparer fisk for forsøk

Dyrevernalliansen vant frem med en klage på bruk av laks til smertevoldende dyreforsøk. Klagen er prinsipiell og kan spare både fisk og andre dyr fra lignende forsøk fremover.

I 2008 søkte Norges Fiskerihøgskole om å få bruke 70 laks til dyreforsøk i undervisningen av studenter. Fiskene skulle smittes med to kjente sykdommer fra oppdrettsanlegg; kaldtvannsvibriose og klassisk vibriose. Deretter skulle studentene øve seg på å stille diagnose.

Forsøksdyrutvalget godkjente dyreforsøket, på tross av dissens fra to av medlemmene, deriblant Dyrevernalliansens representant. Dyrevernalliansen påklaget umiddelbart vedtaket til Mattilsynet. Ett år senere kom omsider vedtaket, som ga oss medhold. I mellomtiden er det aktuelle dyreforsøket dessverre allerede gjennomført, men resultatet vil ha betydning for fremtidige saker.

Dyrevernalliansen purret på saken gjentatte ganger. - Det er ille at saksbehandlingen tok så lang tid, men dette vil hjelpe oss å avverge lignende dyreforsøk i fremtiden, sier biolog Anton Krag i Dyrevernalliansen.

Dyreforsøket innebar at fiskene bevisst ble smittet med smertevoldende, alvorlig sykdom. Dyreforsøket gikk ikke ut på å gjøre nye oppdagelser, men på å illustrere allerede kjent kunnskap. Likevel ble ikke mulighetene for å bruke alternative metoder utredet i søknaden.

Dyrevernalliansen viste til at opplæringen kan gjennomføres for eksempel ved bruk av video, beskrivelser i teorien eller praksis på oppdrettsanlegg. Vi pekte på at Fiskerihøgskolen ikke godtgjorde hvorfor akkurat disse sykdommene måtte illustreres gjennom dyreforsøk.

- Vi håper at undervisningsmiljøene merker seg denne saken. Å benytte smertevoldende dyreforsøk til å illustrere kjent kunnskap er ikke akseptabelt, fastslår Krag.

  Vis kilder Skjul kilder

Mattilsynet, Klage på vedtak - dyreforsøk i undervisning, 17. juli 2009.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!