Hundene frigitt fra Løken gård

Publisert 27.03.2007

Gledestårene satt løst da oppdretterne som har blitt lurt av forsøksdyrstasjonen Løken gård onsdag 10. januar fikk hente hundene sine hjem.

Hunder frigitt fra løken gård

Gledestårene satt løst da oppdretterne som har blitt lurt av forsøksdyrstasjonen Løken gård onsdag 10. januar fikk hente hundene sine hjem.

Vant i retten 

- Dette er en drøm som har gått i oppfyllelse - helt fantastisk, sa oppdretter Toril Hornstuen etter at hun hadde hentet hundene Sweet og Hugo ut fra Løken gård.

Hornstuen og samboeren Bjørn Halvorsen driver avl av Haldenstøvere på Åmodt. Sammen med oppdretterne Erling Rønningen og Lise og Stein Olav Gulliksrud ble de på forsommeren 2006 lurt til å selge hunder til forsøksdyrstasjonen Løken gård, i den tro at de skulle få et lykkelig hundeliv hos en familie på Røa. Siden august i fjor har de kjempet for å få hundene tilbake.

alt

I desember slo Heggen og Frøland namsrett fast at Løken gård har brutt norsk lov, og at de syv hundene midlertidig skal få komme hjem til oppdretterne. Den endelige eiendomsretten på hundene avgjøres i mars, da skal saken til hovedforhandling.

Forakt

- Jeg føler forakt for Løken gård, de har lurt oss trill rundt. De er kyniske, kalde og harde, og tenker bare på profitt, sier Hornstuen, som innrømmer at saken har tært på henne.

- Det har surret og gått i hodet 24 timer i døgnet. Det har vært så ille at jeg har måttet ta tabletter for å få sove, sier hun.

Til tross for at representanter fra både Dyrevernalliansen og pressen ble jaget bort, gikk overleveringen rolig for seg. Nå skal Hugo, Sweet, Oda, Thea, Jussi, Ellye og Thinka hjem og restitueres.

Fra Løken gård er de ikke vant med menneskelig kontakt, og oppdretterne håper å kunne sosialisere dem og etter hvert plassere dem i nye, trygge hjem.

Advarer andre

alt

- Jeg oppfordrer alle oppdrettere til å være på vakt. Pass på hvem dere selger hundene deres til! Gjør dere ikke det, risikerer dere å bli ført bak lyset slik vi har blitt, sier Hornstuen.

Tar saken videre

Dyrevernalliansen har bestemt å ta saken videre i Forsøksdyrutvalget. Dyrevernalliansen mener det er tvil om Løken gårds troverdighet som oppdretter av forsøksdyr etter alle faktaene som har kommet frem den senere tid.

Selv om onsdag ble en lykkedag for de syv hundene og eierne deres, er det fremdeles over 100 hunder igjen på Løken gård. Hundene holdes i binger med gjennomsnittlig en kvadratmeter plass på hver, og valpene til disse hundene selger Løken gård til forsøksdyravdelinger i Norge, Sverige og Danmark.

27.03.07: Partene har inngått et utenomrettslig forlik, og oppdretterne har nå fått den endelige eiendomsretten på de syv hundene. Saken skulle egentlig opp i Heggen og Frøland tingrett i mars, men oppdretterne og Løken gård ble enige seg i mellom.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!