Gjennombrudd: Dyreforsøk med brannskader kan erstattes

Publisert 24.04.2014

Dyreforsøk kan erstattes fordi norske forskere har kommet frem til en modell for brannskadet hud. Forskningen er delfinansiert av Dyrevernalliansen.

Alternativ til dyreforsøk. Insert, modell for skadet hud. Det helsevitenskapelige fakultet, UiT.

Insert, modell for skadet hud.

Det helsevitenskapelige fakultet, UiT.

Dyreforsøk kan erstattes fordi norske forskere har kommet frem til en modell for brannskadet hud. Forskningen er delfinansiert av Dyrevernalliansen.

Et nytt, lite traktformet glass på størrelse med en fingernegl kan nå erstatte smertefulle dyreforsøk.

Dyretesting erstattes av alternativ modell

Det vesle glasset forteller hvordan ulike stoffer tas opp i kroppen. Det kan brukes til å lage nye og bedre legemidler, kosttilskudd og kosmetikk. 

Modellen er et alternativ til dyreforsøk, og gjør at man kan kutte ut forsøksdyr i mange forskjellige sammenhenger.

Forskerne utarbeidet først glasset for å for å studere stoffopptak gjennom tarm og hud. Denne delen av prosjektet ble delfinansiert av Dyrevernalliansen.

Modell erstatter dyreforsøk med brannskadet hud

Deretter gikk teamet videre, og utarbeidet en modell for stoffopptak gjennom skadet hud. Forskerne som utviklet modellen for stoffopptak gjennom hud og tarm, som kan erstatte dyreforsøk med for eksempel brannskadet hud.Forskerne Gøril Flaten og André Engesland ved Universitetet i Tromsø har utviklet modellen for stoffopptak gjennom tarm og hud. Modellen kan nå erstatte dyreforsøk med skadet hud, typisk dyreforsøk med brannskader.

– Vi har jobbet videre med den generelle modellen som vi publiserte slik at den kan brukes til å vise opptak gjennom skadet hud, for eksempel brannskader, forteller forsker André Engesland ved Universitetet i Tromsø (UiT).

Brannforsøk er blant de mest smertevoldende dyreforsøkene.

Resultatene representerer derfor et internasjonalt gjennombrudd for dyrevernsaken.

– Vi ønsker å kunne vise at modellen kan brukes i testing av kosmetikk og legemidler som et alternativ til testing på dyr, forteller Engesland.

Alternativet gir sikrere resultater enn dyreforsøk

Den nye modellen kan gi sikrere og bedre resultater enn dyreforsøk.

– Vi kan svært kontrollert lage en modell for ulik grad av hudskade. Dersom en velger å bruke hud fra gris eller andre dyr, så blir resultatet ofte stor variasjon fordi ingen griser er like. Dette resulterer i relativt liten verdi ved hudforskning i forhold til opptak av stoffer gjennom huden. Derfor mener vi at det vil gi mer nytte å bruke vår modell, sier André Engesland. Gris er et vanlig forsøksdyr til dyreforsøk med brannskader. Gris er et vanlig forsøksdyr til dyreforsøk med brannskader.

Brannskadet hud brukes blant annet i dyreforsøk for å utvikle solkremer. 

Daglig leder i Dyrevernalliansen, biolog Anton Krag, var med på å tildele midlene til den vellykkede forskningen. 

– Dette er et eksempel på at dyreforsøk kan erstattes av alternativer bare det stilles midler til disposisjon for forskningen, sier Krag.

"Dersom en velger å bruke hud fra gris eller andre dyr, så blir resultatet ofte stor variasjon fordi ingen griser er like."

André Engesland, forsker.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!