Det nytter: Vi stopper dyreforsøk!

Publisert 20.06.2013

Dyrevernalliansens forskningsfond har delfinansiert en modell som erstatter dyreforsøk. Prosjektet er hedret med Norecopas pris.

Kanin i forsøkdsdyrbur.

Kanin i forsøksbur.

Foto: Anto Krag

Dyrevernalliansens forskningsfond har delfinansiert en modell som erstatter dyreforsøk. Prosjektet er hedret med Norecopas pris.

Ny modell erstatter dyreforsøk

Førsteamanuensis Gøril Eide Flaten ved Universitetet i Tromsø får årets pris fra Norecopa.

Hennes oppfinnelse er et bittelite glass med filter i bunnen. Filteret kan etterligne ulike membraner i kroppen. Slik får forskerne detaljerte opplysninger om hvordan ulike stoffer tas opp i kroppen gjennom hud og tarm, uten å bruke dyreforsøk.

Foreløpig er modellen laget for frisk hud og tarm, men målet er å videreutvikle den for også å kunne forske på slimhinne og skadet hud. Da vil den kunne brukes til å studere for eksempel brannskader, uten at forsøksdyr blir brent først.

Les også: Norecopas 3R-pris

Se video: Forsker på legemidlers vei gjennom barrierer i kroppen

Modellen delfinansiert av Dyrevernalliansens forskningsfond

Dyrevernalliansens forskningsfond har delfinansiert prosjektet med å utvikle modellen. Dyrevernalliansen er opptatt av å stoppe de mest smertevoldende dyreforsøkene. Her er brannforsøkene blant de aller verste.

– Vi er svært glade for å ha bidratt til å realisere dette prosjektet. Det viser at arbeidet vårt for å stoppe dyretesting nytter, sier biolog og daglig leder i Dyrevernalliansen, Anton Krag.

Modellen har vakt oppsikt internasjonalt. Hvis den tas i bruk for fullt, kan den brukes til å utvikle nye legemidler, kosttilskudd og kosmetikk. I alle disse sammenhengene kan man spare dyreliv ved å erstatte dyretesting med modellen.

– Fordelen er at vi får mye informasjon ved hjelp av en enkel modell, sier Gøril Eide Flaten til Universitetet i Tromsø.

Les mer om Dyrevernalliansens forskningsfond

 

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!