Botox fremstilles med grusomme dyreforsøk

Publisert 01.02.2011

Botox er et vanlig brukt skjønnhetsmiddel i Norge. Få vet at fremstillingen av botox skjer med dyreforsøk, der forsøksdyrene dør av langsom kvelning. Dette er et eksempel på hvor unødvendige formål dyreforsøk brukes til.

dyreforsøk til fremstilling av botox

Døde mus etter forsøk med botox.

Foto: BUAV

Botox er et vanlig brukt skjønnhetsmiddel i Norge. Få vet at fremstillingen av botox skjer med dyreforsøk, der forsøksdyrene dør av langsom kvelning. Dette er et eksempel på hvor unødvendige formål dyreforsøk brukes til.

Den folkelige betegnelsen botox dekker produkter fremstilt av giften botulinumtoxin (som blant annet selges under merkenavnene Botox, Azzalure og Vistabel). Bruk av botox er et av de vanligste inngrepene innen kosmetisk kirurgi. Giften lammer små muskler i ansiktet, og glatter dermed ut rynker. I Norge er bruken av Botox i eksplosiv vekst, og stadig flere velger å få stoffet sprøytet inn i lepper og hud. Galderma, den største leverandøren av Botox i Norge, vil ikke ut med spesifikke tall, men sier de har hatt en økning på mellom 7 og 10 prosent hvert år de siste årene.

Dyreforsøk med botox

Det er lite kjent at grusomme dyreforsøk brukes til fremstillingen av botox. Undersøkelser tyder på at omtrent 400.000 mus blir benyttet hvert år på verdensbasis.

Til botox-testingen brukes en type dyreforsøk som kalles LD50. "LD" står for "lethal dose", altså dødlig dose.

Testingen går ut på å se hvor høy dose av stoffet som må til for å drepe 50% av dyrene som er med i forsøket. Vanligvis brukes 20 dyr til hver test.

Giften blir injisert inn i magen på dyrene. Halvparten av forsøksdyrene dør vanligvis i løpet av tre til fire dager, av langsom kvelning. Undersøkelser viser at de overlevende dyrene vanligvis blir drept enten ved at nakken ble knukket med kulepenn, eller i et kammer med karbondioksid.

Her kan du se dokumentasjon av dyreforsøk med botox. Vi gjør oppmerksom på sterke bilder. Opptakene er tatt opp med skjult kamera av Dyrevernalliansens samarbeidspartner Doctors Against Animal Experiments Germany.

Dyreforsøk med botox regnes ikke som kosmetikktesting

I EU og EØS-området er det siden 1. januar 2009 forbudt å bruke dyreforsøk til testing av kosmetikk, med noen unntak.

Men selv om botox brukes til skjønnhetskorrigeringer, regnes ikke middelet som kosmetikk. Årsaken er at regelverket definerer kosmetikk som midler man påfører på huden, mens botox jo injiseres.

Produkter som inneholder virkestoffet botulinum neurotoxin benyttes dessuten også til å behandle medisinske tilstander.

Lovgivning og alternative metoder

Det finnes flere alternative metoder til dyreforsøkene. Noen erstatter dyr helt, mens andre krever færre forsøksdyr og forårsaker mindre lidelse. I Den europeiske farmakopé, som regulerer hvilke dyreforsøk som kreves til testing av legemidler, er det vedtatt tre alternative metoder til LD 50-testen.

Problemet er at produsentene av botox likevel fortsatt benytter den velkjente LD 50-testen. Og myndighetene i EU kontrollerer ikke dyreforsøkene.

Produsentene av botox

Produsentene som lager botox, er:

  • Allergan Inc.
  • Ipsen Ltd
  • Merz-Pharma GmbH & Co KgaA
  • Galderma Ltd
  • Medy-tox Inc. (Sør-Korea)
  • btxa (Kina)

Ikke la dyr lide for skjønnheten

Dyrevernalliansen forstår at mange ser botox som en hjelp til å se bedre ut. Likevel oppfordrer organisasjonen til å unngå produktet frem til dyreforsøkene er erstattet av alternativer.

– Krev at alternativer til dyreforsøk blir regelen og ikke unntaket, sier kommunikasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

  Vis kilder Skjul kilder
  • Bitz, Silke, The Botulinum Neurotoxin LD50 Test – Problems and solutions, Altex, 27, 2/2010.
  • Apotekerforeningen, Apotek og legemidler – bransjestatistikk om apotekenes virksomhet og rammevilkår 2010. Omsetning av de 200 mest solgte legemidler.
  • BUAV, The Ugly Truth about Botox, August 2010.
  • https://www.altex.org/index.php/altex/article/view/1138/1236

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!