Sverige har støtteordning for bedre dyrevelferd

Publisert 12.12.2012

I Sverige gis det økonomisk støtte til tiltak som bidrar til økt dyrevelferd. Blant annet gjelder dette støtte til at grisene skal slippe kirurgisk kastrering.

I norsk landbruk får en del griser vaksinen improvac, i stedet for å bli kirurgisk kastrert.

Vaksinen Improvac gir bedre dyrevelferd enn kastrering. Grisen får to injeksjoner i løpet av levetiden. 

I Sverige gis det økonomisk støtte til tiltak som bidrar til økt dyrevelferd. Blant annet gjelder dette støtte til at grisene skal slippe kirurgisk kastrering.

Sverige går foran som et godt eksempel og har innført tilskuddsordninger for å bedre dyrevelferden i landbruket. Ordningene gjelder immunkastrering (vaksinering mot rånelukt), smertelindring ved kastrering hos smågris og ekstra omsorg for purker.

Det er mulig å få støtte i forbindelse med immunkastrering eller ved kirurgisk kastrering av smågris. Ved immunkastrering gis det støtte til kostnaden for selve vaksinen samt for det ekstra arbeidet vaksineringen medfører. Når det gjelder kirurgisk kastrering får man støtte til bedøvelse under selve inngrepet samt til smertelindring i tiden etterpå. Både bedøvelse og smertelindring må utføres for å få støtte.

Ordningen for purker innebærer blant annet å være med i et frivillig kontrollprogram for salmonella. Grisene skal beskyttes mot sykdommer, og det skal være rutiner for å unngå smitte. Støtteordningen innebærer også oppfølging av fôringen. Vann, fôr og strømateriale skal analyseres tre ganger årlig for å sikre god kvalitet på de enkelte. Bonden skal registrere hvorvidt dyret har spist opp fôret sitt og justere mengden etter dette. Holdet til den enkelte purka skal også registreres.

I tillegg skal bonden ha en plan for produksjonen. Dette innebærer blant annet at rutiner for hvordan dyrene tas hånd om journalføres. Alt som gjøres på gården i forhold til ordingen skal dokumenteres slik at det kan vises frem ved kontroller. 

Det finnes ikke lignende støtteordninger i Norge som direkte bedrer dyrevelferden. 

  Vis kilder

Jordbruksverket, "Ersättning för kastrering av grisar", URL: jordbruksverket.se, publisert 18. september 2012.

Jordbruksverket, "Villkor för ersättning för extra djuromsorg för suggor", URL: jordbruksverket.se, publisert 21. august 2012.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!