Flistalle gir bedre dyrevelferd

Publisert 20.06.2012

For sau og storfe kan flistalle være et dyrevennligere alternativ til drenerende gulv, viser et nytt feltforsøk fra Bioforsk.

sau, flistalle Bioforsk

Et tykt strøunderlag, for eksempel flistalle, er et mer dyrevennlig alternativ til metallrist.

Foto: Christian Uhlig, Bioforsk

For sau og storfe kan flistalle være et dyrevennligere alternativ til drenerende gulv, viser et nytt feltforsøk fra Bioforsk.

I norske storfe- og sauefjøs er gulvet vanligvis strekkmetall eller spaltegulv. Dette gjelder også økologiske fjøs. Et tykt strøunderlag, en såkalt talle, er et mer dyrevennlig alternativ. Dyrene får et mer komfortabelt liggeunderlag og mer stimulirike omgivelser. Nedover i Europa er halm er det mest vanlige strømaterialet for talle. I Norge er imidlertid halm gjerne mangelvare i områder med storfe og sau. Nå har Bioforsk derfor i et feltforsøk prøvd ut talle til storfe og sau basert på lokalprodusert grov treflis. Forsøket inngår i prosjektet ProLocal. Konklusjonen er at slik talle fungerer bra, men at den krever flere tiltak sammenlignet med halmtalle. Det er viktig at nøkkelfaktorer som tørrhet og drenerende underlag sikres. Dette forklarer Bioforsk nærmere i denne artikkelen.

Flistalle vil kunne passe godt inn i et driftsopplegg hvor en kombinerer hvileareal inne med fôring utendørs. Et slikt driftsopplegg gir dessuten gjerne bedre dyrevelferd, sammenlignet med å kun holde dyra innendørs gjennom vinterhalvåret. 

  Vis kilder

Hansen, I. (Bioforsk Nord Tjøtta); "Få optimal drift av flistalle til sau og storfe", URL: bioforsk.no, publisert 25. mai 2012.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!