Hvilket svinekjøtt bør jeg kjøpe, for best dyrevelferd?

Publisert 02.02.2018

Griser har behov for å tryne og rote i jorda, og setter pris på gytjebad når det er varmt. Slike leveforhold har såkalt "frilandsgris", i motsetning til vanlige gris. Les mer

I norsk dagligvarehandel er det endel produkter fra frilandsgris.

Griser har behov for å tryne og rote i jorda, og setter pris på gytjebad når det er varmt. Slike leveforhold har såkalt "frilandsgris", i motsetning til vanlige gris. Les mer

På vanlige gårder er grisen kun innendørs, i betongbinge. Her kan du lese om vanlig svineproduksjon.

Det finnes for tiden ingen nasjonal oversikt over produsenter av frilandsgris. Grøstadgris er den største frilandsprodusenten. Grøstad leverer blant annet til Meny, du kan søke etter forhandlere her Kolonihagen har en lignende driftsform og finnes hos Rema 1000. 

Fjellgris og tilsvarende produsenter kjøper inn smågris fra konvensjonelle gårder og har dem utendørs frem til slakt. Slik produksjon omfatter derfor ikke velferdsendringer for purker og smågris, men gir slaktegrisen et bedre liv. 

Økologisk svinekjøtt kommer ikke nødvendigvis fra frilandsgris. Det økologiske regelverket stiller kun krav om at grisene skal ha tilgang til betongveranda med litt strø, det er ikke krav om at de skal få tryne og rote i jorda.

Her er en tabell som viser forskjellene mellom en del av de forskjellige svinekjøttmerkene på markedet.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!