Hvilket svinekjøtt bør jeg kjøpe, for best dyrevelferd?

Publisert 28.02.2019

Griser har behov for å tryne og rote i jorda, og setter pris på gjørmebad når det er varmt. Slike leveforhold har såkalt "frilandsgris", i motsetning til vanlige gris.

Grøstad collage

Griser har behov for å tryne og rote i jorda, og setter pris på gjørmebad når det er varmt. Slike leveforhold har såkalt "frilandsgris", i motsetning til vanlige gris.

På vanlige gårder er grisen kun innendørs, i betongbinge. Les mer om vanlig svineproduksjon.

Her er Dyrevernalliansens tabell over ulike merker svinekjøtt rangert med terningkast etter dyrevelferd.

Det finnes for tiden ingen nasjonal oversikt over produsenter av frilandsgris. Grøstadgris er den største frilandsprodusenten. Grøstad leverer blant annet til Meny, du kan søke etter forhandlere her Kolonihagen har en lignende driftsform og finnes hos Rema 1000. 

Fjellgris og tilsvarende produsenter kjøper inn smågris fra konvensjonelle gårder og har dem utendørs frem til slakt. Slik produksjon omfatter derfor ikke velferdsendringer for purker og smågris, men gir slaktegrisen et bedre liv. 

Økologisk svinekjøtt kommer ikke nødvendigvis fra frilandsgris. Det økologiske regelverket stiller kun krav om at grisene skal ha tilgang til betongveranda med litt strø, det er ikke krav om at de skal få tryne og rote i jorda.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!