Hvilket svinekjøtt bør jeg kjøpe, for best dyrevelferd?

På vanlige gårder er grisen kun innendørs, i betongbinge. Her kan du lese om vanlig svineproduksjon.
Det finnes for tiden ingen nasjonal oversikt over produsenter av frilandsgris. Grøstadgris er den største frilandsprodusenten. Grøstad leverer blant annet til Meny, du kan søke etter forhandlere her. Kolonihagen har en lignende driftsform og finnes hos Rema 1000.
Fjellgris og tilsvarende produsenter kjøper inn smågris fra konvensjonelle gårder og har dem utendørs frem til slakt. Slik produksjon omfatter derfor ikke velferdsendringer for purker og smågris, men gir slaktegrisen et bedre liv.
Økologisk svinekjøtt kommer ikke nødvendigvis fra frilandsgris. Det økologiske regelverket stiller kun krav om at grisene skal ha tilgang til betongveranda med litt strø, det er ikke krav om at de skal få tryne og rote i jorda.