Hvilke meieriprodukter bør jeg velge, for best dyrevelferd?

Publisert 22.03.2018

De fleste meieriprodukter stammer fra kyr som har blitt fratatt kalven sin rett etter fødselen. Et dyrevelferdsmessig bedre alternativ er plantemelk og vegetabilske erstatninger. Les mer

mat soyafløte

De fleste meieriprodukter stammer fra kyr som har blitt fratatt kalven sin rett etter fødselen. Et dyrevelferdsmessig bedre alternativ er plantemelk og vegetabilske erstatninger. Les mer

Vanlig melkeproduksjon innebærer at kalv og ku ikke får være sammen. Dette er en stor belastning for både ku og kalv. Her kan du lese om vanlig melkeproduksjon. Et heldig unntak er ferskosten Nýr fra Grøndalen gård, der de får være sammen i rundt to måneder. Nýr har fått Dyrevernalliansens Dyrevernmerke.

Økologisk melk er ikke stort bedre. Økologisk regelverk stiller kun krav om at kua får ha kalven sin de tre første levedagene. Både på vanlige gårder og økologiske gårder er båsfjøs tillatt. Økologiske gårder har da som tilleggskrav at kyrne skal få komme ut i luftegård to ganger ukentlig.

Det fins mange alternativer til animalske meieriprodukter. Se etter soyamelk, havremelk, rismelk, mandelmelk eller lignende. I stedet for fløte kan du bruke soya-, havre- eller risfløte. Det fins også havrebasert creme fraiche. Yoghurt laget av soya eller havre i flere smaker blir mer og mer vanlig å finne i butikkene. Er det noe du savner i din lokale butikk? Spør betjeningen om de kan ta det inn!

Enkelte oster kan spores tilbake til gårder der kyrne garantert har gått i løsdrift og fått komme på beite. Et eksempel er ost fra Eiker Gårdsysteri.

Plantemelk (havremelk, soyamelk, rismelk)

Visste du at det er forbudt å omsette vegetabilske produkter med betegnelser som for eksempel «soyamelk» eller «havreyoghurt»? Kumelk beskyttes mot konkurranse av lovverket. Slike ord er derfor forbudte i reklame og i selve produktnavnet, men selvsagt lovlige i vanlig omtale på grunn av ytringsfriheten. 

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!