Sirkus Arnardo tatt for dyreplageri

Publisert 01.09.2006

En inspeksjonsrapport fra Mattilsynet viser at Sirkus Arnardo har vanskjøttet dyr og begått klare brudd på dyrevernloven. I debatt med Dyrevernalliansen benektet sirkusdirektøren forholdene.

Show elefant

En inspeksjonsrapport fra Mattilsynet viser at Sirkus Arnardo har vanskjøttet dyr og begått klare brudd på dyrevernloven. I debatt med Dyrevernalliansen benektet sirkusdirektøren forholdene.

Dyrevernalliansen har gjentatte ganger kritisert Mattilsynet for ikke å kontrollere godt nok hvordan sirkusdyr holdes. I 2006 gjennomførte Mattilsynet endelig en grundig inspeksjon av Sirkus Arnardo. Inspeksjonsrapporten fastslår at forholdene for dyrene var under enhver kritikk.

Eksempler:

  • 3 jakokser hadde ikke fått skikkelig klauvpleie, og virket sløve.
  • En afrikansk steppeku var bundet fast etter neseringen.
  • 62 hunder var oppstallet uten drikkevann og hadde gjort fra seg i bingene. Flere hunder hadde ubehandlet øyebetennelse og forvokste klør.
  • Katter var oppstallet i transportbur der de ikke hadde plass nok til å legge seg ned, og de manglet kattetoalett.

Mattilsynet varslet om vedtak som påla sirkuset å bedre forholdene umiddelbart. Det ble også påpekt at et sirkusnummer som vitner hadde varslet om, der en katt skulle hoppe gjennom en brennende ring, er forbudt etter dyrevernloven § 8.

I debatt med Dyrevernalliansen på TV2 ”Tabloid” og P4 ”17.30” benektet sirkusdirektør Arild Arnardo flere av forholdene, som han hevdet skyldtes at dyrene nettopp var ankommet.

Dyrevernalliansen viste til flere vitenskapelige undersøkelser som fastslår at eksotiske dyr som elefant og sjøløve har dårlig velferd i sirkus. Dyrene får ikke oppfylt naturlige atferdsbehov, blant annet i form av mosjon og flokkatferd.

I løpet av 2007 vil Mattilsynet vurdere hvilke dyrearter som skal tillates i norske sirkus. Dyrevernalliansen arbeider for at arter som sjøløve og elefant skal forbys av hensyn til dyrevelferden.

  Vis kilder Skjul kilder

Mattilsynet, Inspeksjonsrapport Cirkus Arnardo – varsel om vedtak, 7. april 2006.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!