Foreslår forbud mot sirkuselefanter

Publisert 08.12.2009

Sirkuselefanter i Norge kan bli historie. Mattilsynet foreslår å forby bruk av sirkuselefanter etter en overgangsperiode på fem år.

show elefant trening

Sirkuselefanter i Norge kan bli historie. Mattilsynet foreslår å forby bruk av sirkuselefanter etter en overgangsperiode på fem år.

Mattilsynet foreslår å forby bruk av sirkuselefanter. Forbudet skal tre i kraft etter en overgangsperiode på fem år. Fra januar 2010 og frem til overgangsperioden skal elefanter bare kunne vises frem etter søknad, av sirkus som kan dokumentere at de har gjort det tidligere Nye sirkus skal ikke kunne begynne med fremvisning av elefanter.

Forslaget fremmes i utkast til en ny forskrift om fremvisning av dyr.

Også eksotiske dyr som løver, tigre, zebraer og sjøløver skal være forbudt å vise frem i sirkus. Landbruks- og matdepartementet foreslår at det bare skal være lovlig for sirkus å vise frem dyr som er nevnt på en positivliste. På denne lista står blant annet hund, katt, hest, lama, kamel og sau. I tillegg nevnes store papegøyefugler, struts og flere andre fugler.

Dyrevernalliansen vurderte bruk av sirkuselefanter og elefanter i dyreparker i en rapport i 2008. Konklusjonen på en omfattende litteraturgjennomgang var at elefanter lider i sirkus og zoologiske hager, og derfor ikke bør tillates for fremvisning.

Vitenskapskomitéen publiserte en kritisk rapport senere samme år.

- På vegne av alle elefantene som er ufrivillige sirkusartister håper vi at forbudet blir en realitet, sier informasjonsansvarlig Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!