Spiser du laks? Dette må du vite

Oppdrettslaks utenfor slakteriet.
Foto: Iselin Linstad HaugeLaks som du finner i butikken kommer nesten alltid fra oppdrett. Oppdrettslaksen er syk, stresset, parasittbefengt og har høy risiko for lidelse.
Norsk oppdrettslaks lever unaturlig tett sammen på et lite område. Mange stressede dyr på lite plass gir god grobunn for sykdommer og parasittplager.
Laksen er syk
Hos norsk oppdrettslaks er sykdom et stort gjennomgående problem. Flere av sykdommene er økende problemer for oppdrettsnæringen, og sprer seg både i omgang og utover til nye områder. Sykdommene innebærer blant annet at laksen får innvendige blødninger, store sår, sprekk i hjertet, pusteproblemer og muskelskader. Et veldig høyt antall laks dør hvert år som følge av disse sykdommene.
Laksen er plaget av parasitter
Lakselus er et annet stort problem. Lusa sprer seg fort, og utvikler raskt resistens mot legemidlene næringen utvikler. Luseproblematikken fører også til utbredt bruk av rensefisk, som holdes i merdene sammen med laksen for å spise lakselus. Rensefiskene lider av sykdom, stress og sult, før de dør. Den høye dødeligeheten blant rensefisk fører til at oppdretterne stadig må fylle på flere rensefisk i merdene. Bruk av rensefisk er et stort velferdsproblem i fiskeoppdrettet.
Les også: Hvilken fisk bør jeg velge, for best dyrevelferd?
Laksen krever mange forsøksdyr
Mange millioner fisk brukes hvert år i dyreforsøk for å fremstille nye medisiner og kjemikalier for å håndtere problemene, fremfor å ta tak i det underliggende problemet: en intensivt avlet og stresset fisk i høy tetthet. I dyreforsøkene blir laksen ofte påført ulike sykdommer, og den lider i stor grad.
Bør jeg unngå oppdrettslaks?
Dersom du ønsker å unngå oppdrettslaks, finnes det mange gode alternativer. Du kan for eksempel få i deg de samme gode omega-3-fettsyrene fra valnøtter, linfrø og algeolje.
Les også: Vegetar eller bare litt mindre kjøtt?