Spiser du laks? Dette må du vite

Publisert 06.01.2016

Laks er sunt og fisken har hatt et godt liv. Eller? Kan du spise laks med god samvittighet? Dette må du vite om oppdrettslaks.

fisk slakt laks

Oppdrettslaks utenfor slakteriet.

Foto: Iselin Linstad Hauge

Laks er sunt og fisken har hatt et godt liv. Eller? Kan du spise laks med god samvittighet? Dette må du vite om oppdrettslaks.

Laks som du finner i butikken kommer nesten alltid fra oppdrett. Oppdrettslaksen er syk, stresset, parasittbefengt og har høy risiko for lidelse.

Norsk oppdrettslaks lever unaturlig tett sammen på et lite område. Mange stressede dyr på lite plass gir god grobunn for sykdommer og parasittplager.

Laksen er syk

Hos norsk oppdrettslaks er sykdom et stort gjennomgående problem. Flere av sykdommene er økende problemer for oppdrettsnæringen, og sprer seg både i omgang og utover til nye områder. Sykdommene innebærer blant annet at laksen får innvendige blødninger, store sår, sprekk i hjertet, pusteproblemer og muskelskader. Et veldig høyt antall laks dør hvert år som følge av disse sykdommene.

Laksen er plaget av parasitter

Lakselus er et annet stort problem. Lusa sprer seg fort, og utvikler raskt resistens mot legemidlene næringen utvikler. Luseproblematikken fører også til utbredt bruk av rensefisk, som holdes i merdene sammen med laksen for å spise lakselus. Rensefiskene lider av sykdom, stress og sult, før de dør. Den høye dødeligeheten blant rensefisk fører til at oppdretterne stadig må fylle på flere rensefisk i merdene. Bruk av rensefisk er et stort velferdsproblem i fiskeoppdrettet.

Les også: Hvilken fisk bør jeg velge, for best dyrevelferd?

Laksen krever mange forsøksdyr

Mange millioner fisk brukes hvert år i dyreforsøk for å fremstille nye medisiner og kjemikalier for å håndtere problemene, fremfor å ta tak i det underliggende problemet: en intensivt avlet og stresset fisk i høy tetthet. I dyreforsøkene blir laksen ofte påført ulike sykdommer, og den lider i stor grad.

Bør jeg unngå oppdrettslaks?

Dersom du ønsker å unngå oppdrettslaks, finnes det mange gode alternativer. Du kan for eksempel få i deg de samme gode omega-3-fettsyrene fra valnøtter, linfrø og algeolje.

Les også: Vegetar eller bare litt mindre kjøtt?

  Vis kilder Skjul kilder
  • Veterinærinstituttet, Fiskehelserapporten 2014, Rapport, 2015.
  • Havforskningsinstituttet, Rapport: Risikovurdering norsk fiskeoppdrett 2013, Fisken og havet, særnummer 2, 2014.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!