Hvilken fisk bør jeg velge for best dyrevelferd?

Publisert 11.09.2015

Mye av fisken i norske butikker kommer fra fiskeoppdrettsnæringen. Det aller meste er oppdrettlaks.

fisk laks smolt settefisk settefiskanlegg taperfisk taper fiskeoppdrett
Foto: Iselin Linstad Hauge

Mye av fisken i norske butikker kommer fra fiskeoppdrettsnæringen. Det aller meste er oppdrettlaks.

Fisk fra fiskeoppdrett er ofte stresset og syk

Norsk fiskeoppdrett er preget av høy dødelighet, sykdommer og parasittplager. Enkeltfiskenes verdi er liten, og det er lite fokus på fiskevelferd i oppdrettsnæringen.

Les mer: Norsk fiskeoppdrett

I motsetning til oppdrettsfisk, har villfisk et liv i det fri. I naturen er det mange farer, men villfisk har også mulighet til å leve ut sine behov, for eksempel gjennom migrering over store avstander.

Villfisk får ikke bedøvelse

I fiskeoppdrett er det påbudt å bedøve fisken før den avlives. Dette gjøres med slag mot hodet, eller med elektrisitet, før fisken blør ut. Villfisk har ikke noe slikt krav om bedøvelse, en forskjell som har blitt påpekt av Rådet for dyreetikk.

Til tross for mangel på bedøvelse, er det rimelig å anta at villfisk har noe bedre velferd enn oppdrettsfisk. Dersom du ønsker å kjøpe fisk, anbefaler Dyrevernalliansen å se etter fisk som ikke stammer fra oppdrett. Her er det viktig å være klar over at mye oppdrettsfisk merkes med villedende tekst som “fisk fra havet”, “fisk fra sjøen” og lignende. Om du ønsker å kjøpe villfisk i butikken, er sei, kolje, sild og makrell sikre valg.

Mest dyrevennlig: Vegetariske alternativer til fisk

Visste du at man kan få kjøpt vegetariske alternativer til ulik sjømat, som torsk, scampi, hummer og fiskepinner? Dette fåes ofte kjøpt i asiatiske matvarebutikker, eller i velassorterte dagligvarebutikker. Eller hva med å bytte ut fisken med tofu eller en saftig kikertburger?

Næringsstoffene fra fisk, slik som sunne omega-3 fettsyrer, finner du også i andre matvarer som for eksempel linfrø, valnøtter og algeolje.

 

Sikre valg for deg som ønsker å kjøpe villfisk: sei, makrell, kolje, sild, tunfisk.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!