Vær en dyrehelt – adopter, ikke kjøp familiedyr

Publisert 20.11.2014

Det finnes svært mange familiedyr i Norge som trenger nye hjem. I all hovedsak er det rett og slett flere dyr enn det er gode hjem. Derfor bør man ikke støtte videre oppdrett, men heller hjelpe noen av de mange dyrene som sårt trenger et nytt hjem. Dette gjelder både hunder, katter, kaniner og andre familiedyr.

Familie hund_og_kattunger.jpg

Det finnes svært mange familiedyr i Norge som trenger nye hjem. I all hovedsak er det rett og slett flere dyr enn det er gode hjem. Derfor bør man ikke støtte videre oppdrett, men heller hjelpe noen av de mange dyrene som sårt trenger et nytt hjem. Dette gjelder både hunder, katter, kaniner og andre familiedyr.

Hvorfor adoptere et nytt familiemedlem?

Det finnes svært mange familiedyr i Norge som trenger nye hjem. Dette har flere årsaker, men i all hovedsak er det rett og slett flere dyr enn det er gode hjem. Så lenge det fortsettes å avle på familiedyr i samme grad som i dag vil det alltid være et overskudd av dyr som trenger nye hjem. Derfor bør man ikke støtte videre oppdrett, men heller hjelpe noen av de mange dyrene som sårt trenger et nytt hjem. Dette gjelder både hunder, katter, kaniner og andre familiedyr.

Ofte er det godt voksne hunder og katter som trenger nye hjem. Har du lyst på selskap men ikke har så høyt aktivitetsnivå kan dette være et godt alternativ. Eldre dyr trenger god omsorg, pleie og ro. Ønsker du en sprek turkamerat kan du heller velge en yngre hund.

Hva bør jeg tenke på før jeg får meg et nytt dyr i familien?

Før en ser seg om etter et nytt familiemedlem, er det lurt å sammen tenke gjennom hvilket dyr som vil kunne få oppfylt sine behov hos dere. Det er viktig å ta i betraktning dyrets behov for plass og aktivitet, hvor mye dyret kan være alene samt hvorvidt det kan trives med barn eller andre dyr i huset. Planlegg også pass i ferier – helst familie eller venner som kan bo hos dere eller ha dyret hos seg.

Husk at det koster å ha et dyr. I tillegg til utgifter til fôr, forsikring og utstyr, kan alle dyr bli akutt syke eller bli utsatt for en ulykke. Veterinærregninger kan plutselig bli veldig høye, så det er viktig å sørge for rom i økonomien for dette.

Hvordan går jeg frem?

altKontakt en omplasseringsorganisasjon i nærheten av deg og forhør deg om de kan ha et dyr som kan passe inn i din familie.

Omplasseringsorganisasjoner i Norge:

Et alternativ er annonsesider på nett. Eksempler på slike sider er finn.no og dyrenett.no. Eiere som omplasserer dyret sitt av ulike årsaker legger ut en annonse. Vær obs, her kan det være opplysninger som ikke kommer frem. Husk – du skal hjelpe et dyr som trenger nytt hjem, ikke støtte videre oppdrett ved å kjøpe en valp eller kaninunge. Når du har funnet noen som passer i familien din bør du ta deg god tid til å bli kjent med dyret. Forsøk å gi det en myk overgang til sitt nye hjem.

Det er også svært viktig å undertegne en kontrakt sammen med tidligere eier. Her kan du laste ned kontrakt.

Gode huskeregler

  • Ta alltid det nye familiemedlemmet til en veterinærsjekk etter at det har funnet roen hos deg.
  • Sørg alltid for at dyret er forsikret (hund, katt og kanin).
  • Katter av begge kjønn skal ID-merkes og kastreres.
  • Kaniner av begge kjønn må kastreres.
  • Husk at dyret kan ha hatt dårlige opplevelser du ikke kjenner til.
  • Sett deg inn i dyreartens kroppsspråk for å kunne tolke signaler på frykt og stress.
  • Vis hensyn og la dyret bruke tid på å venne seg til et nytt hjem og nye rutiner.
  • Skaff deg god kunnskap! Vi anbefaler ”Den store kaninboken”, ”Valpen flytter hjemmefra”, samt ”Katten”. Flere gode bøker om familiedyr finner du her.

Vil du hjelpe dyrene som trenger deg aller mest? Bli fadder i Dyrevernalliansen!

Mange kaniner, hunder og katter trenger nye hjem. Derfor anbefaler vi i Dyrevernalliansen å adoptere et nytt familiemedlem.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!