Ta med dyret på ferie?

Publisert 19.05.2015

Nye regler og gode råd. Dyrevernalliansen guider deg til en vellykket ferie med firbeinte!

Valp om sommeren

Nye regler og gode råd. Dyrevernalliansen guider deg til en vellykket ferie med firbeinte!

Planlegger du å ta med kjæledyret ditt på ferie utenlands, er det viktig å sette seg inn i innførselsvilkårene i de landene du skal reise til. I tillegg må du kjenne reglene for å ta med dyrene tilbake til Norge. Å reise med dyr må planlegges godt på forhånd! Sjekk at du faktisk får lov til å ha med hunden på hotell, tog og andre oppholdssteder. Kjører du bil er det viktig med hyppige luftepauser.

Ved tilbakereise med hund til Norge fra et EU-land, kreves det ID-merke (chip) og gyldig rabiesvaksinasjon, samt behandling mot revens dvergbendelorm.

For deg som skal reise innenlands i Norge, bør ferien også planlegges godt. Finn det perfekte hundevennlige hotellet for både to- og firbente på siden Hundevennlige Hoteller, eller sjekk hvilke av Turistforeningens hytter som tillater hund.

Pass påkrevet ved Sverigetur

Det er nå påbudt med ID-merke (chip), pass og dokumentert behandling mot revens dvergbendelorm for alle hunder som skal reise inn til Norge etter å ha vært i Sverige. Bendelormbehandlingen skal gis av veterinær, senest 24 timer før hunden passerer grensen til Norge. Veterinæren skal dokumentere behandlingen i hundens pass. Les mer om dette hos Mattilsynet!

Et slikt pass er påbudt for alle reiser i EU og fås hos veterinæren.

Bør hunden min vaksineres?

Reglene er ulike fra land til land, og kan variere ut fra reisens varighet. Kontakt en veterinær i god tid på forhånd. Skal du for eksempel til Danmark, gjelder følgende regler:

  • Alle dyr skal ha veterinærsertifikat eller EU-pass.
  • Alle dyr skal være vaksinert mot rabies minst 21 dager før de kommer til Norge.
  • Alle dyr skal være chippet.
  • Alle hunder (ikke katt og ilder) skal være behandlet mot revens dvergbendelorm.

Ved tilbakereise til Norge fremvises dyr og dokumentasjon for Tollvesenet ved grensen. Mattilsynet anbefaler at du behandler hunden mot revens dvergbendelorm, også etter reise.

Er du usikker på hva som gjelder til din feriedestinasjon har Mattilsynet en veileder til deg som skal på ferie med kjæledyret ditt.

Ikke ta med hunden i lasterom på fly

Dyrevernalliansen tilråder at man unngår flyreiser for hund dersom de ikke kan bli med i kabinen. Kun småhunder på maks 6-8 kg inkludert bur kan bli med inn. Dette varierer mellom flyselskapene. Det er en stor belastning for hunden å fly i lasterommet. Spesielt hunderaser med kort snute er utsatt for heteslag og i verste fall dødsfall i forbindelse med flyturer.[1] Tog, bil og buss er mye bedre dersom man sørger hyppige lufteturer og nok vann.

Sørg for forsvarlig pass av dyret i ferien!

Dersom du skal reise bort og ikke kan ta vennen din med deg må du sørge for dyrepass god tid i forveien. Det er forbudt å hensette dyr i hjelpeløs tilstand. Dyret skal heller ikke etterlates i hjemmet, med mindre pålitelige personer sørger for regelmessig tilsyn og stell.

Dersom noen andre må passe dyret når du er bortreist anbefaler Dyrevernalliansen at dette gjøres av noen du stoler på. Venner, familie eller bekjente som kjenner dyret er det aller beste. Sørg for å forklare deres rutiner samt legge igjen nummer til både fast veterinær samt veterinærvakt.

I følge dyrevelferdsloven kan barn under 16 år ikke ha selvstendig ansvar for dyr. Dersom barn blir bedt om å passe dyr i ferien må derfor foreldrene ta et overordnet ansvar for å sikre at dyrene får den oppfølging de har behov for.

  Vis kilder Skjul kilder

[1] U.S. Department of Transportation, "“Short-Faced” Dogs More Prone to Death in Flight, According to DOT Data", Pressemelding, 16. juli 2010.

Skal du reise med familiedyret må du sette deg inn i reglene for innførsel i landet du skal til, det samme gjelder for innførselen tilbake inn i Norge.

Blir dyret hjemme må du finne noen som kan passe god tid i forveien.

Dyrevernalliansen anbefaler ikke å ha med hund i lasterom på fly.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!