Oppfordrer til strengere regulering av strømhalsbånd til hund

Publisert 04.09.2013

Til tross for at strømhalsbånd til hund er forbudt uten spesiell autorisasjon, er disse i salg til allmenheten. Dyrevernalliansen oppfordrer til strengere regulering for salg av strømhalsbånd.

Line og Kira

Til tross for at strømhalsbånd til hund er forbudt uten spesiell autorisasjon, er disse i salg til allmenheten. Dyrevernalliansen oppfordrer til strengere regulering for salg av strømhalsbånd.

Dyrevernalliansen og Norsk Atferdsgruppe for Selskapsdyr (NAS) har sammen med flere andre organisasjoner gått ut med en felles uttalelse om strømhalsbånd.

- Alle som anskaffer seg hund må være villige til å ofre nødvendig tid sammen med hunden til å sikre god oppdragelse uten å måtte benytte elektriske strømstøt eller andre metoder med negative og avstraffende signaler som virkemiddel, sier hundeadferdskonsulent og driftsleder i Dyrevernalliansen Line Skaugerud.

- Strømhalsbånd er forbudt blant vanlige hundeeiere i Norge, og bør ikke være i salg til allmenheten. Innlæring og grensesetting kan og skal gjøres uten smerte eller ubehag, sier Skaugerud.

Uttalelse om strømhalsbånd:

"Det er forbudt å bruke strømhalsbånd til hund. Det er unntak for nødvendig aversjonstrening (såkalt «sauetrening») utført av autorisert personell. Disse gjennomgår en grundig utdanning, som tilfredsstiller kravene som Mattilsynet har satt.

Hvorfor er det forbudt å bruke strømhalsbånd til hund? Strømhalsbånd påfører hunden smerte, redusert dyrevelferd, og risiko for å utvikle atferdsproblem.

Gjennom salg og reklame rettet inn mot vanlige hundeeiere, skapes det inntrykk at det er greit å bruke strømhalsbånd på hunder som bjeffer eller har atferdsproblem.

Vi ønsker med dette å tydeliggjøre at bruk av strømhalsbånd er ulovlig, med unntak for nødvendig aversjonstrening utført av autorisert personell.

Vi ønsker også at omsetning av strømhalsbånd blir nærmere regulert. Vi oppfordrer med dette Landbruks- og Matdepartementet til å igangsette slik regulering. Videre ønsker vi at Markedsrådet ser nærmere inn på dagens annonsering av strømhalsbånd til forbrukere.

Vår oppfordring til deg som hundeeier blir: Ikke kjøp strømhalsbånd til din hund!"

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!