Ønsker du deg katt? Her får du tipsene du trenger!

Publisert 01.07.2016

Vurderer du å bringe en katt inn i familien? Dette anbefaler vi i Dyrevernalliansen deg å tenke på i forkant.

Katt på teppe

Vurderer du å bringe en katt inn i familien? Dette anbefaler vi i Dyrevernalliansen deg å tenke på i forkant.

Før man skaffer seg et nytt familiedyr er det viktig å tenke nøye over hva slags dyr som passer best til din familie. En katt er et godt familiedyr, og det beste valget for mange. Katten er tydelig i språket sitt og på hva den ønsker og ikke. Men husk at katter kan leve lenge, opptil 20 år. 

Mange katter trenger nye hjem

I Norge er det en overflod av katter, og mange av disse mangler et eget hjem. Kontakt en omplasseringsorganisasjon i nærheten av deg for å se om de har en katt som kan passe inn i din familie når du vurderer å ta til deg en katt. De kan ha både kattunger og voksne katter. En stor fordel ved å adoptere fra en organisasjon som Dyrebeskyttelsen er at kattene allerede er chipmerket, kastrerte og vaksinerte. På denne måten redder du faktisk to katter – den som får en ny sjanse hos deg, og katten som får plassen på kattehjemmet eller i fosterhjemmet. Informasjon om adopsjon av familiedyr finner du her.

Eventuelt kan du gå inn på finn.no eller andre aktuelle nettsider og se om du finner en katt som vil passe inn i din familie. Husk da å undertegne en kontrakt med vedkommende du adopterer fra. Forslag på kontrakt finner du her.  Husk også at kattunger må være minst tolv uker gamle før de skilles fra mor.

Hva må du sørge for i et godt kattehold

Dyrevernalliansen anbefaler at alle katter kastreres, chipmerkes, vaksineres, forsikres og følges opp av veterinær. Blir katten syk eller skadet kommer regningen lett opp i mange tusen kroner for behandling. Ha derfor alltid forsikring slik at du kan hjelpe vennen din i en akutt situasjon.

Katten har det best når den får kvalitetsfôr, og får dekket sine aktivitets- og sosiale behov. Du må også ha noen som kan passe katten når du reiser bort. Det er også en stor fordel, både for deg og katten, om du har mulighet til å installere katteluke. Da kan katten gå inn og ut som den vil. 

Mattilsynet har en brosjyre om kattehold med masse nyttig informasjon som du kan finne her. Boken ”Katten” av Bjarne O. Braastad gir et mer dyptgående innblikk i kattens atferd samt hvilke behov hun har.

Kattens første tid i nytt hjem

Sett av tid til å være mye hjemme med det nye familiemedlemmet i starten.Dersom du ikke adopterer gjennom en omplasseringsorganisasjon som allerede har sørget for dette, kan det være lurt å ta en sjekk hos veterinæren etter en liten stund. Alle katter som skal gå ute må være chippet og kastrerte, både hanner og hunner.

Før katten kommer hjem til deg kan du lage i stand en dokasse med kattesand, en egen seng, klorebrett, noen leker og eventuelt et klatrestativ. Sett av litt tid til å være en del hjemme med katten den første tiden, så kan hun bli kjent med deg og det nye hjemmet. Det kan også være lurt å være ute sammen med katten den første tiden, slik at hun ikke går seg bort i det nye nabolaget. Dersom du har adoptert en kattunge kan det være lurt å ikke slippe henne ut alene før hun er litt eldre, da katter lettere går seg bort når de er små. 

Lykke til med det nye familiemedlemmet!

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!