Kaninens tre viktigste behov

Publisert 18.11.2018

For at familiedyrene våre skal ha det bra må vi forstå og ta hensyn til deres naturgitte behov. Kaninen er et dyr som ofte blir misforstått og glemt. Her er tre faktorer som er viktige for kaninens velferd. 

kanin i gress

Skal du anskaffe deg kanin, så sørg for at du kan tilby kaninen nok plass, selskap av en annen kanin, og tid og kjærlighet. 

Foto: Dollarphotoclub

For at familiedyrene våre skal ha det bra må vi forstå og ta hensyn til deres naturgitte behov. Kaninen er et dyr som ofte blir misforstått og glemt. Her er tre faktorer som er viktige for kaninens velferd. 

Kaninen er et stille dyr, som har fått langt mindre oppmerksomhet enn hunder og katter. Det forsiktige kroppsspråket gjør at den er lett å misforstå og undervurdere. Den har lav status, og mange dyrevelferdsproblemer knyttet til lavt kunnskapsnivå hos eierne.

Vi kan lære mye om hvordan dyrene bør leve ved å se på deres ville slektninger. Vi vet i dag at kaniner har det best når de er i velfungerende par eller grupper, at de er nysgjerrige dyr med et stort behov for å være i bevegelse, og at de må ha et gressbasert kosthold for å holde seg sunne og friske. 

Tre faktorer som er viktige for at kaninen skal få et godt kaninliv: 

Kaninens bomiljø

Ville kaniner graver underjordiske tuneller og bor der med de andre dyrene i kolonien. Kaninene har isolerte, lune oppholdssteder, og store områder de kan beite og løpe på. I tillegg bor de med andre kaniner.

altKaniner trenger plass til å løpe og være i aktivitet. Kaninen må altså ha mulighet til å være i aktivitet, til å holde seg i god form, løpe, leke og ha et stimulerende liv. Dette gjelder både ute og inne. Et godt boforhold vil også sørge for at kaninen holdes varm og tørr og at det er mulig å bo flere sammen på et større område.

Kaniner som bor ute må ha et isolert hus som beskytter mot både kulde og hete. I tillegg må boligen være stor nok til at kaninene både kan oppsøke og trekke seg unna sosial kontakt. 

Om man har huskaniner må man kaninsikre boligen eller det tilgjengelige området ved å skjule ledninger. I tillegg må man sørge for at kaninen har gode løpemuligheter på sklisikre tepper. Både ute- og innekaniner vil like å bruke en dokasse, og kastrering vil også øke sjansen for å få en renslig kanin.

En enslig kanin er en ensom kanin

Kaniner er sosiale dyr som er avhengige av andres selskap for trygghet og velbehag. Alle kaniner bør ha en artsfrend, og det er spesielt viktig om kaninen bor utendørs. Er kaninen alene, blir den fort ensom og ulykkelig. 

Dette må du huske på når du har to kaniner som bor sammen:

  • Begge kjønn må kastreres: Om kun én er kastrert, vil den andre fremdeles ha hormonelt betinget atferd, noe som kan resultere i frustrerende oppførsel og gi et dårlig grunnlag for varig vennskap.
  • Introdusér kaninene for hverandre på et nøytralt område: Da kaniner er svært territorielle, bør de bli kjent på et område ingen av dem har noe eierforhold til. 
  • Gi kaninene tilstrekkelig med plass å bo på: Kaninene må ha muligheten til å velge om de vil være sammen eller ligge for seg. De er avhengige av å kunne jage og løpe fra hverandre for å etablere og opprettholde et hierarki. Et bur er aldri nok.
  • Stabilitet: Trygge og gode rammer over tid. 

Riktig kosthold 

altKostholdet til kaninen burde bestå av omtrent 90% høy eller gress.Det er høy som er hovedmaten til kaniner, 85–90 prosent av kostholdet bør bestå av høy og gress. Kaniner er laget for å spise mye næringsfattig og fiberrik mat som går raskt gjennom systemet, og høy er nødvendig for å holde en ømfintlig fordøyelse i gang. Uten fiberet vil den nødvendige bevegelsen i tarm og mage reduseres og gjøre kaninen syk. I tillegg er høyspising avgjørende for at tennene slipes ned og holder seg fine. Å bruke mye tid på å spise høy og gress er også noe som aktiviserer kaninen.

Som et supplement kan man gi en mager og fiberrik pellets. En liten mengde av et slikt tilleggsfôr vil sikre kaninens mineral- og vitaminbehov og sørge for at kaninen får i seg det den trenger av næringsstoffer. I tillegg til høy og pellets bør kaninen få en daglig porsjon med grønn bladsalat.

Grønnsaker med mye sukker og stivelse bør begrenses, så vær forsiktig med gulrot. De fleste gir mye gulrot i god tro, men det er nok mest på grunn av tegneserier hvor kaninene alltid spiser mengder. Gi heller en liten centimeter som godbit av og til.

Kaninens fordøyelse vil sette pris på et utvalg ulike høytyper og urter som spennende variasjon i kosten. Sunne godbiter kan også være ulike urter, greiner og blader, bær og frukt.

Informasjon til denne saken er hentet fra Kaninboka

Les også: Kaninpels er den raskest ekspanderende pelsproduksjonen i verden. Det kan gå med mer enn 25 kaniner til en jakke av kaninpels. 

Pels og angoraull fra kanin selges ofte som strikkeplagg eller pelspynt. Produktene kommer som oftest fra dyr som har levd i små nettingbur under svært kritikkverdige forhold.

 

Retningslinjer for hold av utekaniner

  • Kaninene skal ha selskap av minst en kaninvenn
  • Kaninene må ha tilgang til et isolert, svakt temperert og lunt kaninhus
  • Kaninene skal ha tilgang til en løpegård
  • Kaninene må alltid ha tilgang til høy og vann som ikke er frossent

kilde: Kaninboka

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!