Gi dyrene en god sommer

Publisert 29.05.2015

Det er svært viktig å sørge for forsvarlig pass av familiedyr i ferien. Dyrevernalliansen ønsker også å forhindre tilfeller av overoppheting av hund i bil, samt forlatte katter i sommer.

Valp på sommereng

Det er svært viktig å sørge for forsvarlig pass av familiedyr i ferien. Dyrevernalliansen ønsker også å forhindre tilfeller av overoppheting av hund i bil, samt forlatte katter i sommer.

Her følger våre beste råd for hvordan du best tar vare på de firbente i sommermånedene:

Ikke etterlat hunden i varm bil

Husk at solen flytter seg, og at det raskt kan bli for varmt også i en bil som ikke står direkte i solen. Mange tilfeller av heteslag i bil skjer i overskyet vær, fordi eieren da ikke er så oppmerksom på faren for overopphetning. Hvis hunden ikke kan være hjemme er det best om en person kan vente i bilen hos hunden for å passe på at den har det bra. Dersom du likevel velger å la hunden være alene i bilen for en kort periode, legg igjen ditt mobilnummer på et synlig sted slik at du kan nås dersom det skulle være noe.

Finn bilens eier

Dersom du ser en hund som sitter innesperret i en varm bil, må du forsøke å lokalisere bilens eier. Dette kan du gjøre via SMS til Statens vegvesen (tjenesten koster 3 kr per mottatt melding). Tast inn REGNR (mellomrom) og registreringsnummeret på kjøretøyet du ønsker å få informasjon om, og send meldingen til telefonnummer 2282. (Eksempel: REGNR AJ29347 - sendes til 2282). Hvis du ikke får tak i bilens eier, må du kontakte politiet på telefon 02800.

Hva gjør du med en hund som er overopphetet?

Vann er essensielt for å redde en hund som har fått heteslag. Det er viktig at du reagerer raskt og væter hele hunden, enten ved å dusje den med vann, dekke den med et vått håndkle eller legge den i et badekar. Pass på at vannet ikke er for kaldt, (unngå å bruke is) for da kan hunden gå inn i sjokk. Hunden bør kjøles ned til ca. 39 grader. Det er viktig at hunden får oppfølging av veterinær ved mer alvorlige tilfeller. Hunden kan ha behov for å få tilført væske og andre medisiner.

Sørg for forsvarlig pass i ferien

Et dyr er ikke en bruk-og-kast gjenstand, og det er forbudt å hensette dyr i hjelpeløs tilstand ved å overlate det til seg selv. Å dumpe dyret i container, sette dyret ut i skogen eller liknende er uforsvarlig og forbudt. Dyr skal heller ikke etterlates i hjemmet, med mindre pålitelige personer sørger for regelmessig tilsyn og stell.

Dersom noen andre må passe dyret når du er bortreist anbefaler Dyrevernalliansen at dette gjøres av noen du stoler på. Venner, familie eller bekjente som kjenner dyret er det aller beste. Sørg for å forklare deres rutiner samt legge igjen nummer til både fast veterinær samt veterinærvakt.

I følge dyrevelferdsloven kan barn under 16 år ikke ha selvstendig ansvar for dyr. Dersom barn blir bedt om å passe dyr i ferien må derfor foreldrene ta et overordnet ansvar for å sikre at dyrene får den oppfølging de har behov for.

Ta med dyret på ferie ut av landet?

Planlegger du å ta med kjæledyret ditt på ferie utenlands, er det viktig å sette seg inn i innførselsvilkårene i de landene du skal reise til. I tillegg må du kjenne reglene for å ta med dyrene tilbake til Norge.

Les mer om dyr og utenlandsferie hos Mattilsynet: Veileder: Slik reiser du på ferie med kjæledyret ditt

Dyrevernalliansen anbefaler ikke å ha med hunden på flytur dersom den ikke er liten nok til å bli med i kabinen. Hunden må dermed sitte i bur i lasterommet, samt lesses på og av selve flyet uten at du kan ha hunden under oppsyn. Oppholdet i lasterommet kan oppleves som svært belastende for hunden da det er et fremmed sted med mye støy samt svigninger i både trykk og temperatur. Må du reise over en lengre strekning anbefaler vi derfor å kjøre bil eller tog slik at du kan følge med på hvordan hunden har det samt sørge for hyppige lufteturer og nok vann.

Dyrevernalliansen anbefaler å planlegge pass av familiedyr god tid i forveien.

Så langt det er mulig bør det være noen både du og dyret kjenner.

Ikke forlat hunden alene i bil på de varmeste dagene.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!