Gi dyrene en fin 17. mai-feiring!

Publisert 12.05.2015

Nasjonaldagen trenger ikke bare være en feiring for oss, men også for familiedyrene. Bare husk at de ønsker å feire på en annen måte!

Hund holder norsk flagg

Foto: Therese N. Andersen

Nasjonaldagen trenger ikke bare være en feiring for oss, men også for familiedyrene. Bare husk at de ønsker å feire på en annen måte!

På 17. mai har mange lyst til å feire sammen med dyrene sine. For mange hunder innebærer det å bli tatt med i byen, skolegårder og i tog. Dette vil i de fleste tilfeller oppleves som overveldende for hunden. Dyrevernalliansen anbefaler derfor å la hunden være hjemme på 17. mai.

Kan gi varige mén

Korps, barn, støy og store folkemengder vil lett skremme hunden. En hund får med seg mye mer av bevegelser, lyder og lukter enn det vi gjør.

– Sansene er rett og slett mye mer følsomme enn våre, sier hundetrener Tiina Jor fra Bra! Hundetrening.

Noen hunder blir så stresset at det kan ta flere dager før de får roet seg igjen. Hunden kan da virke rastløs og lettere overreagere på ting enn ellers.

– Det er også viktig å huske på at stress har like mange negative bivirkninger når det gjelder helse og velferd hos hund som hos menneske, sier Jor.

Stresset - men vi ser det ikke

Andre hunder kan bli så overveldet av alle inntrykk og følelsen av ikke å mestre eller ha kontroll, at de tilsynelatende blir veldig rolige og virker «lydige».

– I virkeligheten har hundene gitt opp fordi de føler seg hjelpeløse. De har ingen fluktmuligheter siden vi holder dem i bånd, og forsøkene på å signalisere at de ikke har det bra blir oversett, forteller Jor.

Hunder som føler seg utrygge, kan begynne å bevege seg veldig langsomt eller sette eller legge seg ned for å forsøke å roe ned omgivelsene.

Dersom man ønsker å gi hunden en trivelig 17. mai, er det best å la den slippe de store folkemengdene. Så kan de heller få kvalitetstid med familien tidlig på morgenen og senere på dagen.

– De færreste hunder har forutsetningene for å takle alle inntrykkene, støyen og folkemengden på 17.mai, sier Jor.

Hundevennlig feiring av 17. mai

At hunden ikke får være med og se på barnetoget betyr ikke at han eller hun ikke får feiret nasjonaldagen. Her er noen tips til hundevennlig feiring:

  • Noe godt å tygge på: Tygging er faktisk et av hundens behov. Ikke bare får den noe godt å spise, men det er avslappende og tilfredsstillende å drive med. Tørrfisk, oksemuskler eller en leke fylt med god mat er gode tips. Husk å ha vann tilgjengelig.
  • Piknik: Hva med å ta feiringen ute i naturen? Pakk ned festmaten og dra til skogs, finn et hyggelig sted og nyt naturen mens hunden får utforske og slappe av. En leke fylt med mat gjør susen for hunden mens dere spiser.
  • Lag et vaffelspor: Bind et vaffelhjerte i en snor, slep den etter deg og ta den opp etter noen skritt for å lære hunden å spore først vaffellukt, deretter lukten av deg. På enden av sporet ligger du og venter med jackpoten – et vaffelhjerte! Bare pass på at ikke det blir mer vaffel enn hundemagen tåler. 
  • La hunden være hjemme: dersom du ønsker å feire med korps og allsang, må hunden få være hjemme. Vet du at det blir mye støy, kan du sette på TV eller radio samt passe på at vinduene er lukket.
  • Gi hunden hjernetrim: Ta med hunden ut på kvelden når folk har dratt hjem og la den utforske alle luktene etter dagen. Dette er super hjernetrim og du får garantert en fornøyd hund!
  • Dersom du tror hunden blir engstelig: Hold henne med selskap eller få tak i noen som kan passe. Søker hun trøst hos deg, la henne få det. Det vil ikke forsterke frykten dersom hun får sitte eller ligge inntil deg mens du stryker henne. Ha på radio eller tv og trekk for gardiner og persienner. Invester i en Adaptil-diffuser til å plugge i veggen. Denne skiller ut beroligende feromoner (DAP) tilsvarende det tispen skiller ut mens hun dier valpene og har betryggende effekt på mange hunder. La den stå i veggen noen dager i forkant for å få best effekt.

Katt og 17. mai

Du må også passe ekstra godt på pus denne dagen. Hun bør være innendørs, slik at hun ikke stikker av om hun blir redd på grunn av korpsbråk eller uvante situasjoner. Sørg for at katten har steder å trekke seg tilbake til. Sett gjerne på lav musikk om katten din blir nervøs på grunn av støy. Det finnes en DAP-variant for katter også, som du kan forsøke om pus blir stresset.

Andre dyr, som hester og kaniner, bør heller ikke være utendørs dersom det blir mye støy der du bor. Du kan gjerne passe på at de har noe å spise på i det korpset går forbi, slik at de har noe å roe seg ned med.

Dyrevernalliansen råder publikum til å la hunden bli hjemme på nasjonaldagen.

Tiina Jor, innehaver av Bra! Hundetrening har mange gode tips og råd.

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!