Dyrevennlig jul på 1-2-3

Publisert 01.12.2017

Enkle tips som gjør julen hyggeligere for både mennesker og dyr.

hund og katt

Foto: iStock

Enkle tips som gjør julen hyggeligere for både mennesker og dyr.

Nye dyr i familien? 

Ikke gi levende dyr som julepresang. Dyr er ikke ting, og bør ikke behandles slik heller. Å adoptere et dyr bør være en beslutning familien tar i fellesskap. 

Gi kjæledyret en fin jul!

Mat: Gi gjerne dyrene dine ekstra god mat. Bare pass på at det ikke blir så mye at de blir syke av det. Husk at sjokolade, druer og rosiner er giftig for hunder. 

Elektrisk lys: Pass på at dyrene dine ikke gnager på ledningene til juletrelysene eller spiser julepynten.

Gaver: Hold et øye med kjæledyrene når det er gaver i nærheten. Gavebånd kan være veldig spennende for en hund eller katt, så pass på at de ikke spiser det, for det kan skade tarmene.

Fred og ro: Husk at også dyr kan synes at julen og nyttårsaften kan bli masete. Gi dem mulighet til å være i fred på et stille sted.

Oppmerksomhet: Bruk ekstra tid på dyrene dine. Kos, lek, eller gå noen ekstra lange turer. Husk at refleksvest og sele er tryggere og bedre for hunden enn bare halsbånd.

Gi dyrene julegaver de vil sette pris på:

Til katten din: Lekemus fylt med kattemynte, et klorestativ eller en porsjon kokt seifilet eller annen mat han eller hun liker.
Til hunden din: Draleke, kong til å fylle med godbiter, våtfôr eller annet smaskens som må slikkes ut, en bamse som er laget for hunder (sikker å bite i stykker). Du kan også fylle en liten pappeske med dorullhylser og annen papp, strø godbiter oppi og la hunden pakke opp og søke seg frem til godsakene.
Til kaninen din: En potte basilikum.
Til hesten din: En pose epler og gulrøtter.

Husk på fuglene!

På vinteren sliter fuglene i Norge med å finne mat. Da er det fint og koselig å gi mat til fuglene. Begynn nå, og fortsett resten av vinteren. Ikke legg ut salt mat. Dette kan fuglene få: 

  • Brødsmuler
  • Kakebiter
  • Solsikkefrø
  • Havre
  • Meiseboller
  • Frukt og bær

Julemat med mindre kjøtt

Medisterkaker har lang tradisjon i Norge, men det betyr ikke at de må lages med svinekjøtt! Vegisterkaker er sprø utenpå og myke inni, og kjempegode!

Spis mindre kjøtt: Desember er høysesong for salg av svinekjøtt. Ønsker du å erstatte svinekjøttet, finnes det mange gode alternativer. 

Bedre dyrevelferd: Spiser du kjøtt, så se etter Dyrevernmerket i din butikk.

Vil du spise helt vegetarisk? Bruk litt tid på å prøve ut nye vegetaroppskrifter. En vegetarisk kokebok med basisoppskrifter er en god start. Det fins også mange forskjellige blogger med gode oppskrifter.

Julegaver

Velg julegaver som ikke skader dyr. Her er tips til hva du kan kjøpe!

Klær uten ekte pels: Pelsfri mote

Ulltøy: Ull uten mulesing

Kosmetikk: Ikke testet på dyr

Unngå produkter som har forårsaket dyremishandling.

Dun: Ikke kjøp dun

Gåselever: Gåselever kommer av tvangsfôring

Hjelp dyrene som trenger deg aller mest.

Gi en gave i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli fadder

Jeg vil hjelpe dyrene med et fast beløp hver måned!