Lukk 

Pels

Pelsdyroppdrett og fangst av ville dyr til pels

Pels kommer fra dyr som er drettet opp eller fangstet hovedsakelig for pelsens skyld. Vanlige pelsdyr er mink, rev, kanin, mårhund og coyote.

Pels produseres ved buroppdrett av rev og mink

Pelsdyr på en norsk farm. Foto: M. Lundsvoll

Pels kommer fra dyr som er drettet opp eller fangstet hovedsakelig for pelsens skyld. Vanlige pelsdyr er mink, rev, kanin, mårhund og coyote.

Pels produseres på én av to måter:

Gjennom pelsdyroppdrett, eller gjennom fellefangst av ville dyr.

Pelsdyroppdrett

Pelsdyroppdrett betyr at dyrene avles opp i bur. Nye valper flås hvert år når de er blitt store nok. Pelsdyroppdrett er kritisert av hensyn til dyrevelferd, men fortsatt lovlig i Norge. Det blir færre og færre farmer i Norge: De siste femten årene er tre av fire pelsfarmer nedlagt. Oppdretterne som er igjen, har stadig flere dyr. Det pågår en sterk industrialisering av næringen.

Fellefangst

Fellefangst betyr at det settes opp snarer og feller for å fange en spesifikk dyreart med ettertraktet pels. Ofte går andre arter i fellen. Mange av fangstmetodene, som for eksempel fotsaks, er forbudt i Norge, men vanlig i andre land. Pels fra dyr som er fangstet i slike feller, selges i mange norske butikker. Sjekk at det ikke er ekte pels på vinterjakken du vurderer å kjøpe. Slik unngår du å støtte en industri som bruker metoder som ville være straffbare i Norge.

Dyrevernalliansens arbeid for pelsdyr

Dyrevernalliansen arbeider politisk for et forbud mot pelsdyroppdrett.

Pelsnæringen subsidieres med flere titalls millioner hvert år. Et delmål for Dyrevernalliansen har vært avvikling av statsstøtten til pels.

Vårt arbeid har ført til at regjeringen i 2015 fjernet halvparten av subsidiene til pelsnæringen. Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) tok vekk hele fôrfrakttilskuddet, som var et særtilskudd til pelsnæringen.

Dyrevernalliansen arbeider også for å påvirke moteindustrien. Vår kampanje Pelsfri Mote har ført til at over 200 merker og kjedebutikker har sluttet å selge pels.

Vår dialog med moteblader har også ført til store endringer. De fleste norske ukeblader og magasiner om mote har nå retningslinjer mot pels.

For å nå frem i media og påvirke forbrukere, samarbeider vi med kjendiser. De første kjendisene sto frem mot pels i 2004, nå er store deler av kjendis-Norge mot pels.

Andre dyrevernorganisasjoner har etterhvert kopiert våre kampanjer, noe som gir arbeidet enda større effekt.

Du kan hjelpe dyrene i pelsindustrien

  • Unngå å kjøpe ekte pels.
  • Bli med på å påvirke politikere og klesmerker.

Visste du at:

Omtrent 800.000 rev og mink avles fram og drepes hvert år i Norge.

Minkvalpene drepes i gasskammer. Revevalpene drepes med én elektrode i munnen og én i endetarmen.

Et dyr som lider er hjelpeløst uten mennesker som nettopp deg.

Gi en gave eller bli medlem i dag!

Gi gave

Jeg vil gi en gave til dyrene!

Bli medlem

Jeg vil hjelpe dyrene i et år for bare 350 kr!